Krvnika poštarke 
že čez 14 dni na sodišču

Zaradi drobiža sta umorila poštno uslužbenko Anico Likovič.

Objavljeno
09. november 2011 15.25
Posodobljeno
09. november 2011 20.30
Bostjan Celec
Bostjan Celec

KRESNICE, LJUBLJANA – Po vsem tem, kar doslej vemo o njunem grehu, si 26-letni Litijčan Blaž Ereiz in 24-letni Ljubljančan Denis Softić ne zaslužita prav nobene milosti v imenu ljudstva. O tem, ali ju bo obsodil na najvišjo možno kazen, ta je zaradi umora 30 let zapora, pa bo kmalu začel odločati petčlanski senat kazenskega oddelka na ljubljanskem okrožnem sodišču. Tamkajšnja sodnica Andreja Sedej Grčar je namreč razpisala začetek sojenja, Ereiz in Softić bosta na zatožno klop prvič sedla 23. novembra.

Ju dovolj peče vest, da bosta odgovorila tudi na vprašanje, ali se jima je 21. junija zaradi drobiža res splačalo umoriti človeka?

Eden plačeval, drugi ustrelil


Več let je bila pošta v Kresnicah lahka tarča nepridipravov. Ker za varnost zaposlenih ni bilo poskrbljeno, so bili roparji kar nekajkrat njeni obiskovalci. V javnosti je denimo zelo odmeval rop iz januarja 2009, še bolj pa tisti iz leta 2004, zlasti ko se je izkazalo, da je bil eden od grešnikov razvpiti morilec Silvo Plut.

Sta za to, da ju v Kresnicah ne bodo posnele varnostne kamere in da bosta imela po opravljenem poslu več kot dovolj časa za pobeg, vedela tudi Ereiz in Softić? Kolikor smo lahko izvedeli, si je Softić izposodil družinski avto, z Ereizom pa sta se najprej odpravila do Divače in oropala tamkajšnjo poštno poslovalnico. Ukradla sta 370 evrov. Očitno nezadovoljna z bornim plenom sta se zapeljala še do Kresnic. V poštno poslovalnico je prvi vstopil Softić in plačeval položnice, očitno namignil pajdašu, da je zrak čist, in prišel je še Ereiz. Kmalu je odjeknil strel, usoden za uslužbenko, domačinko Anico Likovič. Njeno življenje je bilo vredno piškavih 1600 evrov, kolikor sta odnesla roparja oziroma morilec in njegov pomagač.

Filmska aretacija pri železniški postaji

Nadzorna kamera ju je posnela šele, ko sta na mostu čez Savo zapuščala Kresnice. Stekla je bliskovita policijska akcija in naslednjega dne so na Softićevem zapestju že zažvenketale lisice. Iskali so le še Ereiza. Minil je še en dan, ko so si lahko ljudje v bližini ljubljanske železniške ogledovali filmsko aretacijo. Kitajski restavraciji so se približali policisti v uniformah in civilu, iz nje pa je nenadoma švignil moški ter se podal v beg. Nenadoma je izvlekel pištolo, zato je eden od policistov v zrak izstrelil opozorilni naboj. Drugi, bil je na motorju, se je lažje ranil, ko je zagledal pištolo v osumljenčevih rokah in se je med iskanjem zaklona vrgel z vozila. Moški s pištolo v rokah pa je bežal še naprej. V parku je odvrgel orožje in se napotil čez cesto proti vhodu na železniško postajo. Tedaj so ga dohiteli, se vrgli nanj in aretirali. To je bil Blaž Ereiz, morilec kresniške poštne uslužbenke.

Na ljubljanski policijski upravi so nam povedali, da sta grešnika njihova stara znanca; 24-letnika so dvakrat obravnavali zaradi posesti mamil, 26-letnik pa je bil že trikrat obsojen za različna kazniva dejanja.