Nekdanji komandir na zatožni klopi

Očitajo mu še nenamensko uporabo službenega avta.

Objavljeno
04. november 2011 18.35
Posodobljeno
05. november 2011 16.00
U. P.
U. P.

PIRAN – Nekdanji piranski policijski komandir Robert Zonta se pred tožilstvom zagovarja, ker naj bi od maja 2007 do aprila 2008 uničil pritožbo Branka Mallyja iz Portoroža in tako storil kaznivo dejanje. Predvčerajšnjim je Mally zatrdil, da je pritožbo zaradi maltretiranja policistov ustno narekoval Zontovemu pomočniku Iztoku Cahu, ta pa je nato natisnil tri izvode in sta jih oba podpisala.

Zaradi nepravilnosti je dobil izredno odpoved

Ker se do konca leta ni zgodilo nič, je Mally zaprosil za pomoč odvetnico, ki je na policijsko postajo poslala vprašanje o pritožbi. »Nato sta me obiskala dva kriminalista iz notranje kontrole in začela spraševati o pritožbi. Na moje vprašanje, kje pravzaprav je, je starejši odgovoril, da so jo našli v predalu komandirjeve mize,« je povedal Mally. S tem se je tudi začel postopek, ki je pripeljal do izredne odpovedi zaposlitve Zonti. Zanimivo je, da je komandir na prvi obravnavi zatrdil, da ni vedel, da je Cah od Mallyja sprejel pritožbo, in da jo je prvič videl šele, ko so primer odkrili inšpektorji koprske policijske uprave. Cah bi moral kot njegov namestnik pritožbo posredovati v administracijo, a tega ni naredil. Ker so se pojavili dvomi o Cahovem delu, sta komandir in administratorka pregledala njegovo omaro in našla vrsto nerešenih zadev, smo takrat izvedeli.

Izvršba kazni ustavljena

Mally je še dodal, da je policija po njegovi pritožbi ustavila izvršbo 543 evrov kazni, da pa ga je sodišče zaradi prekrška kaznovalo s 17 kazenskimi točkami in 520 evri kazni, moral pa je tudi na dodatno usposabljanje, kar ga je stalo dodatnih 300 evrov.

Na klop za priče je v četrtek sedla tudi Zontova nekdanja tajnica Vanesa Knafeljc, ki je povedala, da primera Mally ni nikoli prejela, da bi ga lahko vknjižila. »Ko smo dobili urgenco od odvetnice, sem preverila v računalniku in tega primera nisem našla. Komandirju sem rekla, da gre verjetno za tisto zadevo, ki jo ima v predalu, papir je vzel in rekel, da bo on odgovoril,« je še razkrila.

To pa ni edini primer, ki proti Zonti teče na sodišču

V drugem primeru mu očitajo, da je s civilnim policijskim avtom brez potnega naloga prevozil 1068 kilometrov v zasebne namene. To nekdanji komandir brani z besedami, da gre za administrativno napako. Priznava, da je kršil pravilnik o uporabi službenih vozil, a je vse kilometre vpisoval v knjižico o uporabi vozila in vse vožnje opravil v službene namene. Za osem od dvanajstih očitanih voženj je predložil dokazila. Pojasnil je še, da so sporni civilni avto uporabljali tudi drugi kriminalisti in marsikdo ni vpisal kilometrov, ki jih je prevozil.