Nesrečo povzročil strojevodja, ki je speljal brez dovoljenja

Na SŽ so končali preiskavo avgustovskega trčenja potniškega in tovornega vlaka.

Objavljeno
03. november 2011 15.33
Posodobljeno
03. november 2011 16.15
Mo. S./STA
Mo. S./STA

LJUBLJANA – Komisija Slovenskih železnic je zaključila preiskavo trčenja potniškega in tovornega vlaka 26. avgusta na Jesenicah in ugotovila, da je nesrečo povzročil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje speljal brez dovoljenja. Ugotovljena škoda zaradi nesreče znaša 1,58 milijona evrov, so še sporočili s Slovenskih železnic (SŽ).

Gorela je rdeča signalna luč, a je vseeno speljal

Mnenje komisije tako deloma potrjuje neuradne podatke, da naj bi nesrečo zakrivil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje odpeljal prezgodaj in kljub rdeči signalni luči. Težavo pri preiskavi SŽ in ministrstva za promet je sicer povzročalo dejstvo, da naprave, ki beležijo dogajanje na postaji, med nesrečo niso delovale pravilno.

Obvestili tudi policijo

Komisija je o svojih ugotovitvah obvestila prometni inšpektorat, inšpektorat za delo, policijo in sektor za preiskovanje železniških nesreč ter incidentov na ministrstvu za promet.

Kaj se je zgodilo?

V neposredni bližini železniške postaje na Jesenicah sta 26. avgusta trčila tovorni in potniški vlak. Po prvih podatkih SŽ se je nesreča zgodila, ko je potniški vlak iz smeri Jesenic speljal s postaje v smeri proti Novi Gorici, v tistem trenutku pa je na postajo iz ljubljanske smeri pripeljal tovorni vlak. Pri trčenju so se iztirili del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka, v nesreči pa se je poškodovalo 34 ljudi, devet huje.