Odkorakal s Picassom

V njegovem domu so odkrili še enajst pogrešanih umetnin.

Objavljeno
02. november 2011 18.50
Posodobljeno
03. november 2011 08.30
E. B.
E. B.

SAN FRANCISCO – Tat Picassove risbe, vredne 275.000 dolarjev, je za zdaj na prostosti: tako je odločilo sodišče v San Franciscu, ki je Marka Luga najprej obsodilo na šestnajst mesecev za rešetkami, a ga je pred dnevi izpustilo s pogojno kaznijo, saj je drzno dejanje priznal, njegova obramba pa je sodišče tudi uspešno prepričala, da je 31-letnega natakarja, ki ni prej nikoli prišel navzkriž z zakonom, v dejanje očitno pognala nekakšna duševna stiska.

V njegovem domu so odkrili še enajst pogrešanih umetnin

V komaj mesecu dni je namreč Lugo, ki živi v New Jerseyju, ukradel še enajst umetnin, med njimi še eno Picassovo sliko, vredno trideset tisočakov, in risbo Fernanda Legerja, ocenjeno na 350.000 dolarjev, ter tri steklenice vrhunskega bordojca petrus pomerola, za katere bi sicer moral odšteti šest tisoč ameriških dolarjev. Po risbo Ženska glava se je odpravil kar v galerijo v San Franciscu. Kot povsem običajen obiskovalec je vstopil v prostor, poln dragocenih mojstrovin, s stene snel nezavarovano umetnino in na očeh zgroženih zaposlenih in maloštevilnih gostov odkorakal na ulico. Tam ga je že čakal taksi, s katerim se je odpeljal v svoj hotel. A v galeriji so nemudoma poklicali policijo, ki je prek posnetkov varnostnih videokamer in ob sodelovanju pozornega taksista drznemu tatu prišla na sled že naslednji dan.

Preiskava njegovega stanovanja v New Jerseyju pa je pokazala na pravo zakladnico: kar lep kup dragocenosti si je Lugo nabral v mesecu dni, menda so vse pogrešili v New Yorku, kjer tudi dela kot natakar v elitnih manhattanskih restavracijah in kjer mu bodo v kratkem sodili. Ker je tudi te kraje priznal, njegov odvetnik pričakuje, da jo bo odnesel s podobno blago kaznijo. Prepričan je še, da so mediji primer napihnili, kakor da bi šlo za zločin stoletja, predvsem pretirana pa se mu je zdela varščina, ki so jo v San Franciscu najprej določili in je znašala pet milijonov dolarjev. Toda, opozarja tožilstvo, Lugo ni le tat z izbranim okusom, ampak je gotovo delal za kakšnega zbiratelja ali preprodajalca iz tujine, saj so Picassovo risbo odkrili v FedExovi embalaži, očitno pripravljeni za daljšo pot.