Pijani policist je ubil pet ljudi

Voznik je bil šef policijske postaje.

Objavljeno
01. november 2011 18.24
Posodobljeno
02. november 2011 09.45
T. Š.
T. Š.

HENAN – V kitajskem mestu Henan se je zgodila nevsakdanja, a sila tragična nesreča. Policijski kombi je v zgodnjem sobotnem popoldnevu zapeljal na tamkajšnjo avtobusno postajo ter se zaletel v drogova na njej. Padla sta na ljudi, ki so sedeli na pločniku – pretežno so bili delavci, ki so v mestu iskali delo –, ter ubila štiri ljudi, pozneje pa je izdihnil še en poškodovani nesrečnik.

Trupla so ležala na ulici več ur

»Slišal sem pok in zagledal policijski kombi, ki se je ustavil nedaleč stran. Njegov odbijač je bil na tleh, ljudje pa so ležali v mlakah krvi,« je povedal eden preživelih očividcev. Trupla so ležala na tleh od dveh popoldan do enajstih zvečer, kar je razjarilo množico državljanov.

Voznik je bil šef policijske postaje, po nesreči so izbruhnili nemiri

K besu naj bi jih spodbudilo obnašanje policistov, ki so hoteli trupla odpeljati v mrtvašnico, ne da bi prej izvedli preiskavo dogodka. Obstopili so kombi, ki je sejal smrt, ter druga štiri policijska vozila in jih prevrnili ter uničili. Izredno stanje so umirile šele posebne policijske enote, ki so jih vpoklicali, da so zatrle nemire.Pozneje se je izkazalo, da je voznik kombija Wang Yinpeng šef ene od policijskih postaj v provinci Runan, sumijo pa ga vožnje pod vplivom alkohola. Zaradi kitajskih normativov tamkajšnji pravniki menijo, da je policijska uniforma oteževalna okoliščina, zaradi katere mu lahko izrečejo tudi smrtno kazen.