Poleg Žnideršič Planinčeve pridržan tudi Robert Krajnik

Za zlorabo položaja in pravic je zagroženo do osem let zaporne kazni.

Objavljeno
10. november 2011 15.06
Posodobljeno
10. november 2011 15.43
A. L., Mi. S.
A. L., Mi. S.

LJUBLJANA – »S preiskavo poskušamo utemeljiti več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je zagrožena kazen od 1 do 8 let zapora,« je povedal pomočnik vodje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Robert Črepinko. Kriminalistično preiskavo so začeli maja letos, ocenjujejo pa, da gre za več milijonov evrov škode.

Preiskali so tri hiše, devet poslovnih prostorov in pet avtomobilov

»Pri hišnih preiskavah, ki potekajo danes od šeste ure zjutraj na območjih policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Kranj, sodeluje 39 preiskovalcev NPU in štirje policisti Policijske uprave Ljubljana,« je še dodal Črepinko. Na podlagi odredb sodišča poteka 10 sklopov hišnih preiskav z namenom, da se odkrijejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek. Hišne preiskave se opravljajo v zasebnih (3) in poslovnih prostorih (9). Prav tako bo preiskanih več osebnih vozil (5).

Dvema osumljencema je bila v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeta prostost. Ena od teh naj bi bila nekdanja direktorica Sklada NEK Ksenja Žnideršič Planinc.

Sedem sklopov preiskav zaključenih

Aktivnosti na terenu še vedno potekajo, do okoli 15. ure pa je bilo sedem sklopov hišnih preiskav že zaključenih. Po hišnih preiskavah bosta sledila pregled zasežene dokumentacije in elektronskih podatkov ter nadaljevanje zbiranja obvestil. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.

Pridržan tudi Robert Krajnik

POP TV pa poroča, da je bil danes poleg Žnideršič Planinčeve pridržan tudi Robert Krajnik iz DZS, oba pa ostajata v priporu. Po podatkih, ki jih je pridobil POP TV, preiskave na nekaterih lokacijah še potekajo, zaposleni na DZS pa naj bi se v večernih urah upirali preiskavi.

Preiskava je potekala tudi v prostorih DZS, policisti pa so se oglasili tudi v prostorih Dela Prodaje. Iz te družbe so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da sum storitve kaznivega dejanja ni podan zoper Delo Prodajo, niti njene odgovorne osebe.