Potrdili kazen za opletanje z nožem

Njegovo obžalovanje je bilo namenjeno sodišču, ne oškodovancu.

Objavljeno
03. november 2011 20.16
Posodobljeno
04. november 2011 11.00
Jure Predanič
Jure Predanič
LJUBLJANA – Niti višji sodniki, ki jim je svojo usodo v roke zaupal 29-letni Dejan Benkič, niso bili bolj milostni in so potrdili odločitev senata okrožnega sodišča v Ljubljani. Ta ga je na šest let in štiri mesece zapora obsodil zaradi poskusa uboja 19-letnega Roma Jasmina B. septembra lani. Benkič, ki je že večkrat prišel navzkriž z zakonom in bil obsojen na vrsto pogojnih zapornih kazni, ga je z nožem s skoraj desetcentimetrskim rezilom pred zavetiščem za brezdomce večkrat zabodel v prsni koš, ramo in nadlaket, napadeni pa si je življenje rešil s tem, da jo je ucvrl in se po nekaj sto metrih pri bližnji slaščičarni zgrudil. Benkič je tekel za njim in se drl, da bo pobil vse Cigane. Ker je dejanje storil, ko se mu še ni iztekla preizkusna doba za več pogojnih obsodb, mu je sodišče preklicalo tudi te in izreklo enotno kazen – skupaj bo tako za zapahi sedem let in pol, sodba pa je zdaj pravnomočna.

Obramba ni prepričala sodišča

Benkičeva zagovornica Barbara Fatur, ki je okrožne sodnike poskušala prepričati, da bi bilo ustreznejše zdravljenje, se je pritožila na višje sodišče in predlagala izrek nižje kazni. Med drugim je v pritožbi zapisala, da bi Benkiču lahko očitali povzročitev hude telesne poškodbe ali kvečjemu poskus uboja na mah, a višjih sodnikov ni prepričala. Ti so se strinjali s kolegi s prvostopenjskega sodišča, ki so menili, da je za poskus uboja podan direkten naklep. Odvetnica je menila tudi, da okrožno sodišče ni upoštevalo, da je bilo kaznivo dejanje storjeno v afektu in da ga je priznal ter obžaloval, napačno pa so upoštevali oteževalne okoliščine. To pa ne drži, so menili višji sodniki, saj je senat pravilno ocenil vse te okoliščine, torej da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, saj je bil pod vplivom dovoljenih in nedovoljenih substanc, po drugi strani pa tudi dejstvo, da je bil že dvakrat pravnomočno obsojen zaradi lahke telesne poškodbe in ogrožanja varnosti. Upoštevali so tudi njegovo priznanje in obžalovanje, čeprav so višji sodniki ob tem pripomnili, da je tega izrazil šele v končni besedi, namenjeno pa je bilo bolj sodišču kot oškodovancu.

Konflikte 
rešuje agresivno


Obtoženi je na sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal, da sta Roma že prej iskala težave v zavetišču, pozneje pa je skozi okno slišal, da omenjata njegovo ime. Po dobri uri je odšel ven na cigareto, s seboj pa vzel nož za rezanje salame, ki ga je imel na nočni omarici. »Že prej mi je grozil, da me bo napadel, ko me dobi na samem, Romi pa so taki, da se vrnejo,« je pojasnil sodišču. In res sta se vrnila. Jasmin B. mu je najprej zaplenil tobak in si zvil cigareto, nato pa je menda vzel še njegov telefon. Stopil je za njim, da bi ga vzel nazaj, takrat pa ga je drugi Rom zgrabil od zadaj. V paniki je menda pograbil nož in napadel Jasmina B., čeprav ga je hotel le prestrašiti. »Res nisem vedel, da sem ga tolikokrat,« je povedal. A sodišče je menilo, da Roma nista napadla Benkiča, saj so to povedale priče, in tudi če mu je Jasmin B. res vzel telefon, tega ni mogoče šteti kot napad, zaradi katerega je treba opletati z nožem. »Očitno je, da konflikte rešujete agresivno, kar ste stopnjevali do te meje, da ste zdaj tu zaradi poskusa uboja,« mu je takrat še dejala predsednica senata.