Odvetnica klicarila in h krivemu pričanju napeljevala pričo

Tožilci vložili zahtevo za preiskavo zoper odvetnico Kincl Mlakarjevo.

Objavljeno
04. november 2011 18.26
Posodobljeno
06. november 2011 10.19
Gordana Possnig
Gordana Possnig

SLOVENJ GRADEC, CELJE – Zgodba o domnevnem napeljevanju ključne priče h krivemu pričanju šmarske odvetnice Maksimiljane Kincl Mlakar v primeru sojenja mednarodni druščini preprodajalcev mamil s Fadilom Omićem na čelu je dobila novo poglavje.

Tožilci vložili zahtevo za preiskavo

Slovenjgraški tožilci so na celjsko okrožno sodišče vložili zahtevo za preiskavo tako proti odvetnici kot tudi proti ključni priči postopka. Celjski kriminalisti so kazensko ovadbo na celjsko tožilstvo sicer vložili sredi junija, a je to na vrhovno državno tožilstvo vložilo predlog za prestavitev preiskovanja odvetnice na drugem tožilstvu. Vrhovni tožilci so predlog sprejeli in zahtevo za odločanje predali slovenjgraškim tožilcem.

Kronologija dogodkov

Zgodba o domnevnem napeljevanju odvetnice Kincl Mlakarjeve h krivemu pričanju se je začela novembra lani. Okrožna državna tožilka Marija Sladič je na lanski decembrski obravnavi mednarodni druščini preprodajalcem mamil na celjskem okrožnem sodišču prisotne osupnila s podatkom, da odvetnica prvoobtoženega Fadila Omića Maksimiljana Kincl Mlakar vseskozi komunicira s kronsko pričo celotnega primera, ki so jo sicer zaslišali 11. novembra. Pri tem je priča na sodišču spremenila izjavo iz preiskave.

Kar 60 klicev med odvetnico in kronsko pričo

Tožilka je tedaj povedala, da so 8. novembra na tožilstvo prejeli anonimno pismo, da odvetnica prvoobtoženega in njen klient vseskozi kličeta pričo in pritiskata nanjo, kaj naj pove na sodišču. Ker je šlo za sum napeljevanja h krivemu pričanju, je tožilstvo zadevo poslalo v preverjanje na celjsko policijo. Policijska uprava Celje je zato podala pobudo in na predlog tožilstva je preiskovalni sodnik odredil izpis telefonskega prometa za kronsko pričo.

Ta je pokazal, da je bilo pred obravnavami 60 telefonskih klicev med odvetnico in kronsko pričo, samo na dan zaslišanja jih je bilo kar 25. Zato je tožilka predlagala ponovno zaslišanje te priče, saj ji je ta na isti obravnavi zatrdila, da je nobeden izmed osumljencev in zagovornikov ni klical. Januarja letos so kriminalisti odvetnico Maksimiljano Kincl Mlakar zaradi domnevnega komuniciranja s kronsko pričo zaslišali in za nekaj ur pridržali. Odvetnica se je tedaj tudi znašla v predkazenskem postopku.