Pretepenega mrtvega Tončka našla poštarica

Neznanci so mu malo pred smrtjo ukradli televizor, nato so ga še pretepli.

Objavljeno
02. november 2011 18.00
Posodobljeno
03. november 2011 10.00
Vojko Zakrajsek
Vojko Zakrajsek

SEVNO PRI PRIMSKOVEM – Pred enajstimi leti, 25. oktobra 2000, so v zanemarjeni hiši v Sevnem pri Primskovem našli mrtvega Antona Rozino, po domače Matičkovega Tončka. Smrt, ki še danes ni povsem pojasnjena, se kot tiha spremljevalka plazi med ljudmi, ki že dolgo čakajo na odgovor. So Tončka pretepli Romi, kot je bilo slišati šepetanja, ali pa je treba storilca iskati med domačimi ljudmi?

Samotar

V razpadajoči hiši številka 13 je Anton Rozina životaril sam. Sedemintridesetletnik je bil posebnež, ki se je preživljal z občasnimi deli, rad je zvrnil kozarček ali dva. Včasih tudi preveč, so pripovedovali sovaščani, vendar pri tem nikakor ni bil osamljen. Bil je nekoliko odmaknjen od vsakodnevnega dogajanja, posebnež pač, ki pa nikoli ni bil nasilen. Kljub temu da je živel na družbenem obrobju, so ga imeli radi in njegova smrt je številne domačine zelo pretresla.

Razen domačinov javnost takrat sploh ni bila obveščena o Tončkovi smrti

Čeprav so bile okoliščine dokaj skrivnostne, ljudje pa so govorili o umoru, so se seveda čudili, zakaj so mediji primer sumljive smrti preprosto zamolčali. Resnica je bila taka, da je policija zaradi preiskave molčala in šele mesec dni po Rozinovi smrti se je nekdo opogumil in naše uredništvo povprašal, zakaj pišemo o vseh kurjih tatovih, o smrti njihovega Tončka, ki so ga umorili, pa nič.

Leta 2011 Tončkova smrt še vedno ni pojasnjena

Kakšen mesec po Tončkovi smrti, novembra 2000, smo poskušali dobiti kakšne podatke od policije, pa so nas zavrnili, češ, z objavo bi lahko škodili preiskavi. Izvedeli smo le, da preiskujejo dogodek, da zbiranje obvestil še ni končano, niso pa mogli z gotovostjo potrditi, ali je šlo za smrt kot posledico nasilnega dejanja ali je v ozadju nekaj drugega. Vsekakor pa niso izključevali možnosti, da je bil Anton Rozina žrtev neznanih pretepačev. Zdaj je leto 2011, pa Tončkova smrt še vedno ni pojasnjena.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Policija naj bi primer še vedno preiskovala, tudi izvor pozneje najdenih materialnih sledi