Priprt, ker ni hotel na sodišče

Zaradi majhnega delikta so ga vklenili in privedli pred obličje pravice.

Objavljeno
10. november 2011 20.40
Posodobljeno
11. november 2011 14.00
Boštjan Fon
Boštjan Fon

KRANJ – »Svoj zagovor sem podal leta 2008 v fazi preiskave,« je povedal Kranjčan Denis Kokl, ki je živel v Železnikih, zdaj pa prebiva v Odrancih. Vklenjenega so pripeljali na kranjsko sodnijo z obtožnico o poslovni goljufiji, ki jo je storil pred leti. Lisice na njegovih rokah niso škrtnile zaradi narave kazenskega delikta, temveč zato, ker obtoženi ni hotel prostovoljno stopiti pred sodni senat.

»Ste vrnili denar, ki ste ga dvigovali prek kartic podjetja?« je bilo vprašanje tožilstva, Kokl pa je odvrnil: »Firma je propadla, kot vem, in nisem vrnil dolga, ker niti ne vem, komu. Sem pa pripravljen škodo povrniti.«

Po starem pet let, po novem pa tri

Ob branju izpovedb prič smo izvedeli, da se očitano kaznivo dejanje tiče dvigovanja denarja s kartico magna, ki jo je imelo v lasti podjetje, kjer je bil Kokl nekoč zaposlen kot voznik tovornjaka, v znesku točno 1377 evrov; dejanje naj bi obtoženi izvajal s kolegom za nakup goriva. Tožilstvo je menilo, da je dokazano dejanje zlorabe kreditnih kartic v letu 2006 in pozneje, ko je zamenjal zaposlitev, še tatvina v drugem podjetju. Slišali smo še, da je Koklu po starem zakoniku grozilo do pet let zapora, po novem zakoniku pa tri leta.

»Ugotavljamo, da so bile druge obsodbe iz njegovega kazenskega lista izrečene po tistem, ko je že storil danes očitana mu dejanja. Menimo, da teh kaznivih dejanj ne bo ponavljal, saj je danes zaposlen. Predlagamo kazen sedmih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let,« so bile besede tožilstva. Obramba je bila zadovoljna s predlogom tožilstva, le za skrajšanje preizkusne dobe so se trudili, sodišče pa se je odločilo, da mu dodeli enotna kazen, pet mesecev pogojne s preizkusno dobo dveh let in vračilo ukradenega v pol leta. Žal pa je moral Denis preživeti ducat dni v priporu, in to samo zaradi tega, ker sam ni hotel sesti na klop za obtožene.