Pritisnil na petelina 
ali je bil le zraven?

Radenko Đurđević enkrat oproščen uboja, drugič obsojen.

Objavljeno
03. november 2011 19.35
Posodobljeno
04. november 2011 07.00
Mitja Felc
Mitja Felc

LJUBLJANA – Dve različni sodbi je že slišal 26-letni Radenko Ðurđević, ki mu tožilstvo očita, da je v noči na 19. januar 2009 izstrelil osem krogel in ubil 28-letnega Mustafo Rastoderja. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je lansko pomlad ocenil, da ni dovolj dokazov za obsodbo. Oprostili so ga z obrazložitvijo, da najdeni smodniški delci na rokah in na obleki obdolženega sicer govorijo o tem, da je bil Ðurđević na kraju dejanja, ni pa dokazov, da je on tudi streljal. Ko so po pritožbi tožilstva sodni spis pod drobnogled vzeli še višji sodniki, so bili povsem drugačnega mnenja, in sicer da je morilec brez dvoma Ðurđević.

Obležal je v mlaki krvi

Mustafo Rastoderja so našli mrtvega 19. januarja predlani v njegovem kletnem stanovanju na Litostrojski 10 v ljubljanski Šiški. Takoj so ugotovili, da imajo opraviti s kaznivim dejanjem, saj je bilo v stanovanje vlomljeno, žrtev pa je z več strelnimi ranami ležala v mlaki krvi. Krog osumljencev se je vse bolj ožal, kot edinega domnevnega strelca pa so kmalu izločili Ðurđevića, na katerem so našli štiri tipične sledi streljanja, dve na levi roki in dve na majici.

Kdo je bil strelec?

Prvostopenjski sodniki so pri oceni dokazov dali prav zagovorniku Mihi Kuniču, da na zatožni klopi ne sedi morilec. Da ni nujno ravno on strelec, je na zaslišanju povedal tudi izvedenec balistične stroke Janez Golja, a dodal, da se karakteristične delce streljanja lahko odstrani tudi z intenzivnim čiščenjem. Na to so se osredinili tudi višji sodniki, saj je od umora do prihoda policije minilo vsaj pet ur, medtem pa je po njihovem prepričanju imel obtoženi dovolj časa, da zabriše sledi.

Nenavadni odnosi

Višji sodniki so se poleg sledov delcev smodnika posvetili tudi njegovemu sumljivemu obnašanju po umoru. Menili so še, da je imel dovolj razlogov za maščevanje. Sestra obtoženega Ðurđevića je bila namreč dekle umorjenega. Nobena skrivnost ni, da je bila z materjo v slabih odnosih (dan pred ubojem jo je celo surovo pretepla in zato končala v policijskem pridržanju), predvsem zaradi droge. Rastoder je bil namreč preprodajalec, po mnenju tožilstva pa je obtoženi hotel z njegovo odstranitvijo pomagati svoji sestri. Izkazalo se je še, da je Ðurđević močno navezan tako na sestro kot na mater.

Motiv je bil po mnenju drugostopenjskih sodnikov povsem jasen. Obtoženi je zdaj pokojnega krivil za sestrine težave z drogo in je rešitev videl v tem, da ga odstrani. Usodnega večera je tako vlomil v njegovo kletno stanovanje in ga pokončal s točo krogel.

Kakšna bo končna sodba?

Konec marca lani je obtoženi z ljubljanskega okrožnega sodišča odšel kot nedolžen, a se je njegova usoda po slabem letu povsem spremenila. Za uboj so ga obsodili na 12 let zapora, kar je tri leta manj, kot je predlagalo tožilstvo. O njegovi nadaljnji življenjski poti bodo danes govorili na seji vrhovnega sodišča.