S konopljo bi zaslužili 1,4 milijona evrov

Na mejnem prehodu Gruškovje ujeli 29-letnega državljana Albanije, ki je tihotapil 350 kilogramov konoplje.

Objavljeno
08. november 2011 14.22
Posodobljeno
08. november 2011 18.25
Li. K.
Li. K.
MARIBOR – V petek, 4. novembra, so policisti na mejnem prehodu Gruškovje ustavili 29-letnega državljana Albanije, ki je vozil tovorno vozilo z albansko registracijo, imel je albanski potni list in vozniško dovoljenje. Zaradi suma, da je vozniško dovoljenje ponarejeno, so policisti pregledali celotno vozilo.

V skritem prostoru 350 kilogramov drog

S pomočjo službenega psa so policisti in cariniki ob prednji steni priklopnika našli dodatno izdelan skrit prostor, kjer je bilo skritih 100 zavojev, v katerih je bilo skupno 350 kg konoplje. Prepovedana droga je bila namenjena v eno izmed držav zahodne Evrope. Mariborski kriminalisti so moškega pridržali. Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča na Ptuju pa je zoper 29-letnika odredil pripor. Zagrožena kazen za trgovino s prepovedanimi drogami je od enega do desetih let zapora, za ponarejanje listin pa do tri leta.

Tranzitna država z Balkana v zahodno Evropo

Gre za enega večjih zasegov konoplje v zadnjih letih. Zadnji večji zaseg na mejnih prehodih je bil septembra na  Obrežju, ko sta bila v avstrijskem kombiju tihotapljena dobra dva kilograma konoplje. Skupno je bilo letos v Sloveniji zaseženih dobrih 168 kg konoplje. Tako imenovana balkanska pot je še vedno aktualna za prevoz prepovedanih drog iz držav južnega Balkana in Bližnjega vzhoda v države zahodne Evrope. Slovenija pri tem nastopa le kot tranzitna država.

Štiri tisočake za kilogram

V kolikor bi omenjeno količino prepovedane droge konoplje preprodajalci prodali na debelo, bi cena te znašala okoli 1,4 milijona evrov, saj trenutna cena na črnem trgu znaša okoli 4000 evrov za kilogram.