Šest let po ropu SKB storilci na svobodi

Zvezala sta varnostnika, potem se je pridružil še tretji, ob šestih so izginili.

Objavljeno
30. oktober 2011 10.48
Posodobljeno
30. oktober 2011 11.05
D. P.
D. P.

LJUBLJANA – V noči od ponedeljka (31. 10.) na torek (1. 11.) bo minilo šest let, odkar so še danes neznani storilci v Ljubljani vdrli v sefe banke SKB. V okoli sedem ur trajajoči akciji so onesposobili varnostnike, potem pa izpraznili 427 sefov.

Postopek v teku


Policija storilcev še ni prijela. Na PU Ljubljana so nam povedali, da policija še vedno vodi predkazenski postopek in izvaja preiskovalne aktivnosti, preverja vsak konkreten podatek, ves postopek pa usmerja vrhovno državno tožilstvo.

V ta namen so angažirali posebno novo delovno skupino kriminalistične policije. »O ugotovitvah dosedanje preiskave zaradi odprtega predkazenskega postopka ne moremo govoriti,« zaključijo na PU Ljubljana.

93 odstotkov primerov rešenih

Banka je že leta 2007 zatrdila, da ji je uspelo rešiti okoli 93 odstotkov primerov. Najemniki sefov so morali dokazati materialno škodo, na osnovi tega pa so dobili izplačano odškodnino.

So iskali le dragocenosti?

Še vedno ni znano, kaj vse so tatovi odnesli. Poleg zlatnine, denarja in dragocenosti naj bi, tako se je ugibalo po ropu, izginili tudi pomembni dokumenti, ki bi lahko postali orodje v rokah izsiljevalcev.

Sedem ur na delu, imeli so dobre podatke

Po do zdaj znanih podatkih so bili roparji trije. Dva sta že zvečer 31. oktobra 2005 onesposobila varnostnika. Potem ko je bil dezaktiviran še alarm, so prišli na vrsto sefi. Pridružil se je še tretji, nekaj po šesti uri zjutraj so zapustili prizorišče. Še vedno ni ovržen sum, da so imeli notranjega informatorja. Težko bi se namreč brez notranjih informacij in zaupnih podatkov tako temeljito pripravili na tak rop.