Sinovemu morilcu je poslal telegram

Morilec Almir Huskić se z novim državljanstvom skriva v Bosni.

Objavljeno
06. november 2011 17.44
Posodobljeno
07. november 2011 08.26
Vojko Zakrajsek
Vojko Zakrajsek

LJUBLJANA – Štirinajst let po enem najokrutnejših umorov v Sloveniji, ko je po divjaškem napadu z nožem pod prijateljevo roko umrl 22-letni Dejan Milić, je storilec, tedaj 23-letni Almir Huskić, še vedno na prostosti. Čeprav se je takoj po zločinu znašel med možnimi osumljenci, je policija po nerazumljivem postopku dovolila, da se je morilec pravočasno izmaknil roki pravice in zbežal v Bosno.

Za Huskićem je še vedno razpisana mednarodna tiralica, toda naše pravosodno ministrstvo, ki je Bosno nekajkrat zaprosilo za njegovo izročitev, se je sprijaznilo z dejstvom, da država pač ne izroča svojih državljanov. Toda Dejanova mati in oče se nikakor ne moreta sprijazniti z odgovori, da so pristojni organi storili vse za dokončno razjasnitev zločina iz daljnega novembra 1997.

Zaboden 42-krat


Novembra 1997, ko so na samotni poti med Vrhniko in Logatcem v avtomobilskem prtljažniku odkrili razmesarjeno truplo Dejana Milića, so se tudi policisti zgrozili. Začela se je preiskava, ki pa je ostala na četrt poti, brez intenzivnega raziskovanja Dejanovega očeta Staneta Milića pa bi kriminalisti bržkone še danes premlevali zgodbe o nepojasnjenem zločinu.

V soboto, 8. novembra 1997 zvečer, je Almir Huskić pod pretvezo zvabil prijatelja Dejana Milića na Vrhniko, kjer naj bi neznanec prodajal kilogram zlata. Zgodba o zlatu se je, kljub temu da za to ni bilo nobenih dokazov, prijela, verjeli so ji tudi kriminalisti. Zgodbo o zlatu je po odkritju Dejanovega trupla prodal celo tedanji načelnik uprave kriminalistične službe pri PU Ljubljana Marjan Erhatič.

Povedal je, kaj namerava

Neverjetno se zdi, a je resnica, da je Huskić kar nekaj ljudem izdal svoje podle načrte, pa nobeden od njih ni obvestil policije. Nikomur se ni zdelo verjetno, da bo grozljivo napoved tudi uresničil.

Usodnega dne sta Huskić in Dejan prispela na Vrhniko, morilec je tam poiskal znanca, še mladoletnega Gordana M. Ta je prisedel v avto – za volanom je sedel Dejan –, vseskozi pa je vedel za Huskićeve zločinske namene. Pozneje je izjavljal, da se je Huskića bal, zato Dejana ni opozoril.

Zločin naj bi se zgodil v opuščenem kamnolomu Staje pri Vrhniki. Huskić je od zadaj z nožem napadel Dejana Milića in mu zadal najmanj 42 vbodov. Gordan je le prestrašen opazoval, nato pa pomagal truplo strpati v prtljažnik Dejanovega avtomobila. Po opravljenem krvavem delu sta Huskić in Gordan avto s truplom odpeljala na Vrhniko in ga pustila pred domom starejših občanov.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Prvo sled je našel Dejanov oče Stane Milić