Slovenci zavajali tujke prek spleta

Od leta 2009 so zaposlili več kot 70 deklet, ki so bila prisiljena v prostitucijo.

Objavljeno
09. november 2011 15.05
Posodobljeno
09. november 2011 15.57
D. P.
D. P.

KOPER – Policisti Policijske uprave Koper so pridržali štiri osebe, osumljene trgovine z belim blagom in prostitucije. Izolana (53 in 32 let) ter 40-letnega Ljubljančana bodo danes privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Kopru, 29-letno Izolanko pa so po zaslišanju izpustili. Dva od prijetih osumljencev, ki sta še vedno v pridržanju, sta bila zaradi tovrstne problematike že obravnavana in tudi pravnomočno obsojena.

Nadzorovali od leta 2009

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič je pojasnil, da so v večmesečni preiskavi uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Aktivnosti omenjene združbe je policija preiskovala od leta 2009.

Iz Ukrajine in Srbije

Med preiskavo so ugotovili, da je šlo za klasičen način zavajanja deklet iz tujine, ki so se javljale na spletne oglase. Obljubljali so jim delo plesalk v Sloveniji. Ob prihodu v Slovenijo so se bila primorana za obljubljeno plačilo vdajati tudi prostituciji in drugim oblikam spolnih zlorab. Dekleta so bila državljanke Dominikanske republike, Ukrajine, Srbije, Moldavije in Hrvaške. V dveh letih je bilo zaposlenih med 70 in 80 deklet, 17 pa jih je v postopku.

Dejavnost naj bi se odvijala v nočnih lokalih na območju občin Piran, Izola in Sežana.

Pod nadzorom tudi preostali lokali

»Zavedamo se, da to ni osamljen primer, še nekaj takih nočnih lokalov oziroma delovanje takih skupin spremljamo. Takoj ko bodo potrjeni sumi o izvrševanju tovrstnih dejanj, bomo tudi ustrezno ukrepali,« so sklenili v Kopru.