Slovenski alpinist operiran in pri zavesti

Če se bo njegovo zdravstveno stanje stabiliziralo, bo v torek na poti domov.

Objavljeno
02. november 2011 14.21
Posodobljeno
02. november 2011 14.48
P. J./STA
P. J./STA
ZAGREB, SPLIT – Mlad slovenski alpinist, ki se je v ponedeljek poškodoval med plezanjem na Velebitu, je po operaciji pri zavesti, njegovo stanje pa je stabilno, je povedal dežurni zdravnik v kliničnem centru v Splitu. Kot je dodal, ima 23-letnik le manjše glavobole, ki so posledica same nesreče in pa pooperacijskega okrevanja.

Ni več v nevarnosti

Dežurni zdravnik sicer ni želel govoriti o podrobnostih poškodb alpinista, ki leži na intenzivni negi, niti ni povedal svojega imena. »Pomembno je, da njegovo življenje ni ogroženo,« je poudaril.

Na mladega moškega se je v ponedeljek odlomil kos stene in ga zadel v glavo. Čeprav je nosil čelado, je utrpel hujše poškodbe glave, so v ponedeljek povedali pripadniki hrvaške gorske reševalne službe (HGSS). Ti so 23-letnika našli, ga oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v splitsko bolnišnico. Sumili so tudi na poškodbo hrbtenice.

Kmalu vrnitev v Slovenijo

Nesreča se je zgodila v ponedeljek dopoldan v 400 metrov visoki steni Anića Kuk pri Veliki Paklenici na območju Velebita, ko se je mladi Slovenec vzpenjal po eni od tamkajšnjih alpinističnih smeri.

Specialist nevrokirurg Vlatko Ledenko, ki je bil dežuren v torek, je napovedal, da je mogoče pričakovati, da bodo fanta – če bo njegovo stanje ostalo stabilno – čez nekaj dni odpustili iz splitske bolnišnice in bo lahko zdravljenje nadaljeval v Sloveniji.