Tri leta in pol 
za poskus uboja

Na zaporno kazen so obsodili 32-letnega Roka Dejaka iz Sečovelj, ki je z nožem zabodel 41-letnega podnajemnika.

Objavljeno
17. november 2011 19.44
Posodobljeno
18. november 2011 06.29
Iztok Umer
Iztok Umer
KOPER – Tri leta in pol zapora so na koprskem okrožnem sodišču prisodili 32-letnemu Roku Dejaku iz Sečovelj, ki je 2. aprila letos v stanovanjski hiši v Sečovljah s kuhinjskim nožem kar petkrat zabodel 41-letnega podnajemnika Janka Belopavloviča in mu prizadejal tako hude telesne poškodbe, da je preživel izključno zaradi hitrega in strokovnega zdravniškega posredovanja.

Štirikrat v hrbet


Dejaka je obtožnica bremenila, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar je potrdil tudi psihiatrični izvedenec, ki je na dolgotrajno vrtanje obtoženčevega zagovornika odgovoril, da ga razume, kaj hoče iz njega izsiliti, da je namreč dejanje storil v stanju neprištevnosti, vendar tega odgovora nikoli ne bo dobil. Potrdil pa je, da je bila obtoženčeva prištevnost zaradi alkohola, pomirjeval in mamil bistveno zmanjšana. Izvedenec za sodno medicino pa je razložil, da je Belopavlovič dobil štiri vbode s hrbtne strani, enega pa v komolec, kjer se je tudi zlomila konica kuhinjskega noža. Dejal je, da je bil najhujši vbod med šestim in sedmim vretencem, ko je rezilo noža poškodovalo hrbtenjačo, zaradi česar se je žrtev zgrudila. Belopavlovič bo zaradi tega imel posledice vse življenje.

Krivo ljubosumje?


Na začetku sojenja pred dobrim mesecem smo zapisali, da se je v Dejaku začelo kuhati sovraštvo, ko ga je avgusta lani zapustila zunajzakonska partnerica Gordana Krajšek. Ko je spoznal, da so se med Gordano in Jankom začele tkati intimnejše vezi, se je vrgel v pijačo, jemal mamila, uspavala in pomirjevala. Ko je prihajal domov, se je z nekdanjo partnerico prepiral, večkrat je posredoval Belopavlovič in ga poskušal pomiriti.

Drugega aprila se je domov priklatil okoli 5. ure zjutraj in kmalu po prihodu začel prepir z Gordano, ki je spala na kavču v dnevni sobi. V kuhinji je zgrabil za kuhinjski nož s 14,5-centimetrskim rezilom. »Zaslišala sem kovinski zvok. Predvidevala sem, da je vzel nož, vendar noža nisem videla, ker je imel roki stalno za hrbtom. Zagledala sem ga šele, ko je dvignil roko in prvič zamahnil proti Janku,« je dejala Gordana. Belopavlovič je povedal, da je v dnevno sobo prišel, ko je obtoženi postajal vse glasnejši. »Pozdravil sem ga z dobro jutro, odvrnil je, naj bom tiho, in dodal, da bo danes naredil red,« se je dogodka spominjal Belopavlovič in dodal, da ni vedel, da Rok drži nož v roki, sicer mu ne bi obrnil hrbta. To je bilo usodno, saj ga je Dejak prvič in še trikrat zabodel prav v hrbet, enkrat pa mu je nož zaril v komolec. Belopavlovičevo življenje je viselo na nitki, preživel je le zaradi hitre in strokovne zdravniške pomoči osebja izolske splošne bolnišnice.

Ne spomni se vsega


»Nisem nasilnež, tudi do nekdanje partnerice nisem bil nasilen. Priznam pa, da je moje psihično stanje že dve leti izjemno slabo in se je še poslabšalo, ko sva se z Gordano razšla in ko se je vse bolj približevala Belopavloviču, na kar so me opozarjali tudi drugi. Marca mi je tudi priznala, da imata nekaj skupnega. Zatekal sem se v gostilne, poskusil sem tudi s samomorom. Poleg pijače sem jemal še uspavala, pomirjevala in mamila. Spominjam se, da sem res vzel nož, vendar z namenom, da si z njim sam vzamem življenje. Kaj se je dogajalo v dnevnem prostoru, se ne spominjam,« se je zagovarjal Dejak, ki so ga takoj po dogodku odpeljali na zdravljenje v idrijsko psihiatrično bolnišnico.

Okrožna državna tožilka je v sklepni besedi predlagala pet let in dva meseca zapora (najmilejšo kazen, ki jo za to dejanje predvideva kazenski zakonik), medtem ko je zagovornik vztrajal, da je dejanje storil neprišteven, in predlagal oprostilno sodbo. Sodni senat se je odločil za tri leta in pol zapora, predsednica senata pa je odločitev na kratko obrazložila z besedami, da je šlo za poskus nekomu vzeti življenja na grd in zahrbten način, saj je žrtev napadel, ko je bila ta s hrbtom obrnjena proti njemu in se ni mogla braniti, torej dejanja ni mogel storiti neprišteven ali v samoobrambi.