V deželi suhe robe 
ropajo starejše

Na Ribniškem vedno več žrtev ropov ženic, ki živijo same.

Objavljeno
09. november 2011 18.34
Posodobljeno
10. november 2011 07.00
Milan Glavonjić
Milan Glavonjić

RIBNICA – V deželi suhe robe vre. Strah pred roparskimi bandami z maskami na obrazu, ki so na pohodu že od zgodnje pomladi, se kot virus bojazni na Ribniškem širi tudi ta mesec. Po vlomu in ropu župnišča tamkajšnje dekanije – v Sodražici so župnika celo zvezali, ko so iskali denar – so drzni roparji nadaljevali svoj pohod. V gluhoti noči so nasilno vstopili v hišo v okolici Dolenje vasi in od 81-letnice predrzno zahtevali denar. Hrup je k sreči zbudil njeno 51-letno hčerko, da je pritekla v spodnje prostore hiše. Z zamaskiranima roparjema se je prerivala in padla na tla, potem pa sta jo nepridiprava ucvrla v noč.

Oropali vdovo

Povsem sama (žrtve so praviloma starejši ljudje, ki živijo v hišah) in seveda nemočna, da bi se ubranila pred kar petimi zamaskiranimi barabami, je bila v ponedeljek zgodaj zjutraj tudi 72-letna upokojenka M. T. iz Goriče vasi pri Ribnici. Že dve leti je vdova in od takrat živi sama. Na vhodnih vratih nam pokaže, kako so jih zlikovci nasilno odprli. »Slišala sem ropot, a o tem, da bi se kaj dogajalo ravno pri meni, se mi ni niti sanjalo. Ob hiši je vaška cesta, nekdo pač rogovili zunaj, sem pomislila. A glej ga, zlomka, v hipu se je posvetila baterija, ki jo je v roki ob postelji držal nepridiprav. Sunkovito me je z odejo pokril po obrazu,« opiše bližnje srečanje z napadalci. V samoobrambi je začela vpiti in brcati, a zaman. »Kje imaš denar?!« so večkrat hoteli v jeziku, podobnem tistemu onstran Kolpe, a to je lahko tudi zvijača, izvedeti.

Vzeli, kar so pač našli

Po že znanem roparskem scenariju so jo v temi ustrahovali, pri tem pa jih nič ni motilo, da je v bližini tudi nekaj hiš, saj gre za dokaj strnjeno vas. Eden od obiskovalcev je z nje snel odejo, drugi člani roparske druščine so se razgubili po hiši. Po sobah so pregledovali in razmetavali omare in predale, da je kar pokalo. Vmes so pobrali vse, kar so našli. Žrtev je ob več sto evrov, hranilno knjižico, zlatnino, uro. A to ni bilo vse.

Peterica izginila v noč

»Odvlekli so me v klet. Takrat, prostor je osvetljevala le baterijska svetilka, sem jih tudi preštela, bilo jih je pet. Vrata se niso dala zapreti, nanje so prislonili neko palico in skozi vhodna kletna vrata s plenom izginili v noč,« še razloži 72-letnica. Slišala ni nobenega glasu ali hrupa avtomobila, ko pa je hotela poklicati policijo in najbližje, je opazila, da so roparji iz stene izpulili telefonski kabel, gluh je bil tudi mobilni telefon, iz njega so namreč ukradli baterijo. Zato je takoj stekla do soseda in poklicala zeta. Preiskava tega dogodka in vseh drugih roparskih podvigov še poteka, zato so tako na ribniški policijski postaji kot tudi na PU Ljubljana redkobesedni.