Lahko bi zaslužil tudi 400 tisoč evrov na črno

V stanovanjski hiši je 37-letni Ljubljančan skrival popolno gojišče konoplje.

Objavljeno
02. november 2011 07.47
Posodobljeno
02. november 2011 08.20
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Policisti Policijske postaje Ljubljana Vič so 29. oktobra zaključili del policijske preiskave kaznivega dejanja, povezanega s prometom prepovedanih drog. Ob zaključku preiskave so na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo na območju Policijske postaje Ljubljana Vič.

Oprema, da te kap

Med hišno preiskavo so policisti našli v stanovanjski hiši in v gospodarskem poslopju več prostorov, ki so bili posebej prirejeni za gojenje prepovedane droge – konoplje. Policisti so zasegli okoli 4500 rastlin, opremo in ostale pripomočke za uspešno gojenje (gnojila ...). Vsi prostori v gospodarskem poslopju in stanovanjski hiši na omenjenem naslovu so bili opremljeni z vso potrebno tehnično opremo za umetno gojenje prepovedane droge konoplje (močnejše luči, vlažilniki zraka, grelne naprave, namakalni sistem, električni transformatorji in merilniki vlage, temperature ter kislosti zemlje, klimatske naprave, aluminijaste cevi za odzračevanje, ogleni filtri, ventilatorji za prezračevanje, električna tehtnica, sušilni aparat, električni podaljški, večje PVC-posode za vodo, potopne črpalke, več posod z gnojilom). Po oceni vseh predpostavk bi lahko za zaseženo prepovedano drogo osumljeni iztržil okoli 400.000 evrov pri prodajo na drobno.

V gnojilih zdravju škodljive težke kovine

Umetno gojenje omenjene prepovedane droge poteka v tako imenovanih posebej prirejenih prostorih za vzgojo konoplje. V prostoru se nad rastlinami nahajajo luči, ki nadomestijo dnevno svetlobo in toploto ter omogočajo proces fotosinteze, saj rastline pri dnevni svetlobi ne uspevajo tako dobro. Postopek je avtomatiziran, za kar skrbijo nameščene programske ure, ki z ustreznimi nastavitvami usmerjajo vklop in izklop luči ter posnemajo dnevno svetlobo oziroma noč, ko so te izklopljene. Za osvetlitev in hkrati toploto pa se uporabljajo luči večjih moči (600 W). V samem prostoru za gojenje pa navadno z ventilatorjem in vlažilnikom zraka ustvarjajo optimalne pogoje za rast prepovedane droge, ravno tako je izdelan in nameščen namakalni sistem. V prostoru se nahajajo termometri in naprave za merjenje vlažnosti, doziranje vode rastlinam je prav tako avtomatizirano. Vodi se dodajajo naravna ali kemična gnojila, v katerih so pesticidi in težke kovine, ki so zdravju škodljive.

Za osumljenca hišni pripor

Osumljeni 37-letni Ljubljančan je bil s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil hišni pripor.