Zdravnik se bo moral zagovarjati pred sodniki

Očitajo mu poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja.

Objavljeno
16. november 2011 19.45
Posodobljeno
18. november 2011 10.58
Gordana Possnig
Gordana Possnig

CELJE – S celjskega tožilstva so nam včeraj sporočili, da so ta teden na celjsko okrajno sodišče vložili obtožni predlog zoper celjskega splošnega zdravnika, primarija Andreja Žmavca. Bremenijo ga kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, za kar je zagroženo do tri leta zapora. Štirinajst mesecev po razkritju afere v celjskem zdravstvenem domu, v katero je bil vpleten zdravnik, do razkritja afere dolgoletni vodja osnovne dejavnosti v ZD Celje, je zadeva torej pristala na sodišču. Kriminalisti so ga novembra lani ovadili zaradi poneverbe papirjev za skoraj 3500 ampul dolantina. Tožilci so zahtevo za posamezna preiskovalna dejanja na celjsko okrajno sodišče vložili 23. februarja letos, tam pa so preiskavo končali minuli mesec. Na celjskem tožilstvu so poročilo o končani preiskavi prejeli 27. oktobra, pred dnevi pa so tožilci zoper zdravnika, ki sicer še vedno dela v zdravstvenem domu, a zdaj pod nadzorom, vložili obtožni predlog. Kdaj se bo sojenje začelo, ni znano.

Zdravilo je predpisoval sebi

Kriminalisti so lani v preiskavi ugotovili, da so v celjskem zdravstvenem domu prek osumljenega in hkrati tudi odgovornega zdravnika od aprila 2009 do septembra 2010 nabavili 3494 ampul dolantina. Le za 14 ampul pa so ugotovili, komu so bile predpisane v uporabo. Osumljeni je predpisane knjige o uporabi omenjenega zdravila vodil pomanjkljivo, pri tem pa je lažno prikazoval podatek o tem, za koga je bilo zdravilo namenjeno. Napisal je namreč, da ga bo uporabil v zavodu, kjer je delal kot hišni zdravnik, a do tja (gre za dom sv. Jožefa v Celju) ni nikoli dospelo. Namenil ga je le za svoje zdravljenje, pri tem pa ravnal nestrokovno in brez ustrezne dokumentacije.

Nestrokovno delo strokovnjaka

Izredni notranji strokovni nadzor, ki so ga v celjskem zdravstvenem domu opravili po razkritju afere, je pokazal, da je zdravnik Žmavc narkotik uporabljal za lajšanje bolečin in zdravljenje kronične bolezni ter si ga več kot leto dni, kot to delno dopuščajo pravila, predpisoval tudi sam. Ključna ugotovitev notranjega strokovnega nadzora pa je pokazala, da je vse to delal nestrokovno.