Zdravstveni denar šel za črno gradnjo

Z javnimi evri naj bi gradil steklenjak, ki je v resnici hiša.

Objavljeno
07. november 2011 17.21
Posodobljeno
08. november 2011 11.00
Tomica Šuljić
Tomica Šuljić

LJUBLJANA – V Slovenskih novicah smo pred dvema tednoma razkrili afero v vrhniškem zdravstvenem domu, katerega direktor Emil Židan je leta 2009 dal 160.000 evrov kredita podjetju Eurogradnje. Podjetje je šlo vmes v stečaj in šele revizija poslovanja zdravstvenega doma – ki jo je zahtevala občina – je pokazala, da ima odprto terjatev do posojilojemalca. Toliko večje je bilo zato začudenje, ko je stečajni upravitelj podjetja Eurogradnje Tone Kozelj povedal, da je kredit resda obstajal, a je bil poravnan že leta 2010: »Kredit je bil zaprt in pri nas ni nič spornega.« Kam je torej poniknil denar iz zdravstvene blagajne?

Policija že preiskuje

Vrhniški župan Stojan Jakin je isti dan, ko je bila sumljiva rabota objavljena, dobil klic kriminalistov, ki so začeli poizvedovati o podrobnostih iz revizijskega poročila. Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave je podal uradno obvestilo: »Potrdimo lahko, da PU Ljubljana vodi predkazenski postopek zaradi suma, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje.« Kriminalisti so že izvedli prve nujne ukrepe (zaseg določene dokumentacije, ki se navezuje na sum kaznivega dejanja ...), zbirajo obvestila in izvajajo druge aktivnosti v skladu z danimi pooblastili. »Zaradi tajnosti predkazenskega postopka vam več podatkov ne moremo posredovati,« je povedal Stojnšek.

Stojnškovo pojasnilo je pomembno zaradi Židanove obrambe, da mu je policija zaplenila overjeni dokument, s katerim osebno jamči za vračilo kredita, ki ga je zdravstveni dom posodil podjetju Eurogradnje, da pa je sicer vse v redu, da ga preganjajo bivši direktor zdravstvenega doma in župan (torej da gre, po domače rečeno, za zaroto in gonjo). Tako je klobasal po medijih, ki so sledili naši zgodbi. Zanje je govoril, za Slovenske novice ni hotel, saj nismo prišli mimo njegove tajnice.

Z javnimi evri naj bi gradil steklenjak, ki je v resnici hiša


Toda česar ni povedal Židan, so drugi. In dokumenti, ki smo jih dobili po prvi objavi, kažejo smer denarnega toka iz vrhniške zdravstvene mošnje: Zdravstveni dom Vrhnika je 8. oktobra 2009 nakazal 160 tisočakov Eurogradnjam, te pa so pet dni pozneje enak znesek nakazale Židanu in drugi osebi kot aro za nakup nepremičnine v ljubljanskem Trnovem.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Židanova skrivnost ostaja, kako mu je uspelo v kratkem času od izdaje dovoljenja za steklenjak avgusta letos do zdaj postaviti tako stavbo.