Državni proračun opetnajstili za 600.000 evrov

Kriminalna združba iz Kopra in Ljubljane je prek slamnate družbe ilegalno prodajala vozila.

Objavljeno
25. februar 2011 14.21
Mi. S.
Mi. S.
KOPER – Kriminalisti PU Koper so končali preiskavo hudodelske združbe, ki je ustvarjala nelojalno konkurenco na trgu vozil in služila denar na račun državnega proračuna, saj je prodajala vozila, za katera niso plačali predvidenih davkov in taks.

Konec lanskega leta so tako ovadili 10 fizičnih oseb in eno pravno osebo, in sicer zaradi storitve sedmih kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, kar 45 kaznivih dejanj ponarejanja listin in kaznivega dejanja hudodelskega združevanja. Koprsko tožilstvo je kasneje to kazensko ovadbo zaradi krajevne pristojnosti odstopilo v obravnavo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

V prestolnici je bil ovaden tudi direktor gospodarske družbe iz Ljubljane in še devet oseb, zaposlenih v tej družbi, ki so v letu 2007 državni proračun RS oškodovali za 400.000 evrov. Pri nabavi in prodaji vozil niso plačevali davka na motorna vozila in davka na dodano vrednost, ponarejali so dokumentacijo in fiktivno prikazovali, da poslujejo prek tako imenovane slamnate družbe v Ljubljani.

Prek slamnate družbe do denarja

Konec leta 2010 so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali še drugo kazensko ovadbo, v kateri so ovadili še dve osebi, in sicer 38-letnega moškega, ki živi v Ljubljani, in leto dni mlajšega moškega, ki prebiva na Obali. Duet je deloval v sostorilstvu z dvema osumljencema prvi kazenske ovadbe, pri izvrševanju kaznivih dejanj pa jim je pomagalo še 9 pomočnikov z območja Ljubljane in Kopra.

Preiskava je nato razkrila še, da je 38-letni osumljenec zlorabljal isto slamnato družbo kot storilci iz prve kazenske ovadbe. Slamnata družba je bila povsem nedelujoča, ni imela zaposlenih ali svojih delovnih prostorv in sredstev, formalni direktor pa naj bi bila oseba iz Črne gore. Z zlorabo te družbe je 38-letnik na območje Slovenije in držav članic EU pripeljal vsaj 57 vozil, za katera je predložil ponarejena potrdila o plačilu davka na motorna vozila, s čemer je oškodoval državni proračun za 40.000 evrov. Vozila so se v večini prodajala na avtomobilskem sejmu in po spletni strani.

Državo oškodovali za 600.000 evrov

Kupci so vozila plačevali v gotovini, prejeti račun pa je izdajala slamnata družba iz Ljubljane. Vozila so bila tudi registrirana, to pa so opravili slamnati kupci, katerih vlogo je prevzelo devet že prej omenjenih osumljencev. Vozil nikoli niso imeli v svoji posesti, prav tako pa za njih niso plačali. Ugotovljeno je bilo, da so bili vsi izdani računi družbe tudi ponarejeni. Na takšen način se je 38-letni storilec v sostorilstvu in ob pomoči preostalih osumljenih v letu 2007 izognil še plačilu DDV v skupni višini skoraj 140.000 evrov. Dohodka, ki ga je ustvaril s tovrstno prodajo vozil, ni nikjer prikazal, zato se je izognil tudi plačilu dohodnine za leto 2007 v znesku skoraj 40.000 evrov.

V celotni kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da so ovadeni storilci v letu 2007 oškodovali proračunu RS v vrednosti, ki presega 600.000 evrov.