En ropar v zapor,
 drugi domov

Tožilstvo zbralo dovolj dokazov, da je Dominik Čuden oropal pošto.

Objavljeno
18. februar 2011 19.40
Mitja Felc
Mitja Felc
LJUBLJANA – Čeprav je Ljubljančan Edin Eljezi na sojenje prišel v lisicah in v spremstvu pravosodnih policistov, je še pred izrekom sodbe za oborožen rop pošte na Brezovici pri Ljubljani vedel, da se bo kmalu kot nedolžen vrnil domov. Sprva se mu je sicer slabo pisalo, saj ga je njegov pajdaš, 21-letni Dominik Čuden, potunkal, da mu je dan pred očitanim kaznivim dejanjem za 150 evrov posodil skuter, uporabljen med ropom. A je pozneje ploščo povsem obrnil, ga opral krive, sam pa rop priznal. Tožilstvo na koncu ni zbralo dovolj dokazov, da je ravno Eljezi 20. aprila lani oborožen s pištolo oziroma temu podobnim predmetom in s čelado na glavi vstopil v pošto, v žep zbasal 750 evrov in zunaj prisedel na skuter, ki ga je po prepričanju tožilstva vozil prav Čuden.

Vendar Čudnovo priznanje ni edino, ki ga je spravilo za zapahe. Po ropu sta nepridiprava zbežala do bližnjega hriba, kjer sta dvokolesnik zagrebla z listjem in pot nadaljevala peš. Znebila sta se še oblačil in čelade. Na nenavadno dogajanje so postali pozorni domačini in o tem obvestili policiste. Ti so tam res našli skuter, s katerim sta po besedah prič roparja zbežala. Forenziki pa so na ročkah našli Čudnove DNK-sledi, zato ta ni več dolgo dihal na prostosti, saj je vse od aretacije v priporu.

Mimoidoči je čez čas v gozdu sicer našel še čelado, ki je povsem ustrezala opisu tiste, ki jo je uporabljal ropar, a je bila predolgo tam, da bi forenzikom z nje uspelo izluščiti uporabne sledi, ki bi pokazale, ali za ropom morebiti res ne stoji prav Eljezi. Ker tožilstvo ni imelo nobenega drugega obremenilnega dokaza, razen prvotnih izpovedb prvoobtoženega, ga je črtalo iz obtožnice. V sklepni besedi je tožilka poudarila, da je njegov zagovor vsaj deloma iz trte izvit, saj je poznanstvo s Čudnom zanikal, čeprav je iz policijske evidence jasno razvidno, da sta pri nečednostih že sodelovala. Za Čudna, ki mu je po zakonu pretilo od enega do desetih let zapora, je predlagala dve leti ječe.

Ko je zdaj že obsojeni Čuden rop priznal, je povedal še, da je to storil zaradi stiske, v katero so ga pahnili neznani izsiljevalci. Sodišče je od viške policije dobilo podatek, da je izsiljevanje res prijavil, a s preiskovalci potem ni želel sodelovati. Tarča izsiljevalcev je menda postal potem, ko so mu policisti poleti 2008 zaplenili ukraden kombi. Ravno zato je njegov zagovornik po uradni dolžnosti, Dušan Pajk, v sklepni besedi poudaril, naj sodišče izsiljevanje šteje kot olajševalno okoliščino.

Senat je po posvetu sklenil, da bo leto in 11 mesecev primerna sankcija za oborožen rop. Čuden bo moral Pošti Slovenije vrniti še 750 ukradenih evrov, poravnati stroške postopka in plačati zagovornika. Čeprav je obtoženi brezposeln in brez prihodkov, je bila predsednica senata jasna: »Ste mlad in povsem sposoben delati, zato boste plačali vse stroške.«
Ker so za Eljezija izrekli zavrnilno sodbo, so mu razumljivo odpravili tudi pripor, kjer je bil vse od aretacije lanskega aprila. Tja pa se je vrnil Čuden, saj je senat ocenil, da je glede na njegov slog življenja nevarnost, da bo kazniva dejanja nadaljeval. Čeprav do zdaj resda pravnomočno še ni bil obsojen, je možem postave že večkrat delal preglavice, tudi zaradi premoženjskih deliktov. Časa za pritožbo je 15 dni, sicer sodba postane pravnomočna.