Grozil z razkosanjem, 
spet dobil pogojno

Manuel Purčelanović je bil večkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj.

Objavljeno
13. marec 2011 18.43
Posodobljeno
13. marec 2011 21.00
Jure Predanič
Jure Predanič
LJUBLJANA – Čeprav so nekateri tako pogosto na sodiščih, da je vprašanje, le kako si še niso ogledali notranjosti jetniške celice, povsem primerno, se vedno znova izognejo zaporu. Eden takšnih je zagotovo Manuel Purčelanović, ki je bil v preteklosti že večkrat obsojen na pogojno kazen. Enajstmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let si je prislužil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe, pogojno je bil obsojen tudi zaradi pečanja z mamili. Na okrajnem sodišču v Ljubljani, kjer je kot žrtev nastopal Franjo K., pa je bil oktobra 2009 obsojen zaradi nasilništva in ogrožanja varnosti. Sodišče mu je naložilo dve leti zapora, a mu ne bo treba na hladno, če v petih letih ne bo storil tovrstnega kaznivega dejanja.

Purčelanović, ki se je med postopkom na ljubljanskem okrajnem sodišču očitno tudi sam zbal, da bo tokrat moral za rešetke, se je odločil, da to poskusi preprečiti po vseh možnih poteh. Prav nič ga ni ustavilo, da ne bi storil novega kaznivega dejanja: tožilstvo je opisalo, kako je 30. septembra, še pred koncem sojenja, najprej poskušal prepričati Franja K., naj na sodišču priča njemu v prid, in mu ponujal denar. Ko to ni uspelo, se je odločil za druge metode. Franja K. je počakal pred njegovim stanovanjskim blokom na Zaloški cesti v Ljubljani in mu med drugim pomenljivo navrgel, da bo zaradi njega mogoče res sedel dve leti ali tri, nato pa da bo že videl.

»Slovenija ni velika,« mu je grozil in si zaradi tega nakopal nov postopek zaradi oviranja pravosodnih in drugih organov. To pa še ni bilo vse. O grožnjah sta spregovorila tudi oče in mati Franja K. Oče Branko K. je iz ust Purčelanovića, ki je ob tem še nakazoval, kako bo streljal, prav tako slišal besede o majhni Sloveniji. Oškodovančeva mati pa je povedala, da je Purčelanović še dejal, da bodo sina strpali v prtljažnik in razrezali.

»Gre za izmišljotino,« je sodnemu senatu povedal obtoženec in nadaljeval, da je bil pred blokom Franja K. po naključju.
Senata sicer ni prepričal, njegov predsednik Srečko Škerbec je ob izreku sodbe dejal, da je poskušanje vplivanja na postopek na sodišču zavržno kaznivo dejanje, zato precej visoka kazen – deset mesecev zapora. A mu jih ne bo treba odsedeti, če v štirih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja. Purčelanović je obljubil, da bo res tako. »Pred časom sva se že srečala, ko ste bili obsojeni na pogojno kazen, in že takrat ste mi dejali, da se boste poboljšali. Glejte, da bo tokrat res tako in da se ne srečava več,« je sklenil Škerbec.