Izsiljeval denar od drobcenega dekleta

Aretirali so 37-letnega Vipavčana, ki je izsiljeval dijakinjo škofijske gimnazije.

Objavljeno
06. februar 2011 19.07
Iztok Umer
Iztok Umer
VIPAVA – »Dobro poznam starše in vse, s katerimi se družiš. Če me ne boš ubogala, se bo slabo pisalo tebi in tvojim,« je ob vračanju od pouka v popoldanskih urah, ko se je že zmračilo, zaslišala šepet za hrbtom 15-letna dijakinja vipavske škofijske gimnazije. Zdrznila se je, se obrnila in pred seboj zagledala precej višjega moškega, oblečenega v črna oblačila s kapo na glavi in s šalom, ki je prekrival večji del obraza. Sporočilo moškega je bilo jasno: »Jutri mi prinesi denar!« Ne veliko, od 20 do 30 evrov.

Prestrašeno dekle je imelo naslednji dan v žepu zahtevano vsoto. Na poti iz šole proti domu se je v temi znova pojavil moški, jo začel zasledovati, in ko se ji je približal, jo je vprašal, ali je prinesla denar. Ko mu je izročila evre, je rekel, da gre lahko domov. V poldrugem mesecu se je to ponovilo enajstkrat, vedno je šlo za manjše vsote, le v enem primeru je zahteval 100 evrov, vsega skupaj se je nabralo 340 evrov. Majhna vsota na prvi pogled, toda veliko premoženje za dijakinjo, ki ji je izsiljevalec pobral skorajda vse prihranke. Petnajstletno krhko dekle je od strahu in travm zbolelo in dlje ni obiskovalo pouka.

Konec februarja se je zgodba začela ponavljati. Obupano dekle se je izpovedalo staršem, ti pa so se po krajšem oklevanju odločili, da bodo izsiljevanje prijavili policiji. Na voljo so imeli le zunanji opis izsiljevalca, tisti del obraza, ki ga ni zakril s kapo in šalom, pa je bil premalo, da bi ga dekle prepoznalo.

No, nekega večera, še preden se je zmračilo, je bila dijakinja v družbi sošolcev, ko je na daleč videla moškega, ki je bil po načinu oblačenja podoben njenemu izsiljevalcu. Gnečo je izkoristila, da ga je na skrivaj fotografirala z mobilnim telefonom. Posnetke so nato odnesli na policijo, tam pa so kmalu prepoznali vztrajnega nepridiprava. Šlo je za 37-letnega domačina D. S., brezposelneža in odvisnika od mamil.

Njegovega izsiljevanja je bilo konec, sledili sta aretacija in kazenska ovadba.

Zaradi izsiljevanja z grožnjo s silo, vztrajnosti in ponovitvene nevarnosti se je preiskovalni sodnik novogoriškega okrožnega sodišča odločil, da zanj odredi pripor. Zdaj je za rešetkami zapora v Solkanu.

Preiskovalci so prepričani, da 15-letnica ni njegova edina žrtev, zato pozivajo vse morebitne oškodovance, naj podajo prijavo. Preprek za prijavo je verjetno veliko, ljudje se predvsem bojijo posledic. Toda tudi če je šlo za drobiž, je treba takšnim ljudem stopiti na prste. Primer te najstnice kaže, da si je moški izbral za žrtev krhko dekle, takšnih pa je v Vipavski dolini še precej. Mogoče je bil med morebitnimi žrtvami tudi kakšen šibkejši fantič. Če se bodo ljudje opogumili, bodo pripomogli k temu, da bi bilo podobnih dogodkov čim manj oziroma da se sploh ne bi dogajali.