Kmalu zaslišana tudi Mate in Slak

Seznam policistov, ki jih sodišče zaslišuje zaradi protestov pri Ambrusu, gre h koncu.

Objavljeno
01. februar 2011 22.03
Mitja Felc
Mitja Felc
LJUBLJANA – S serijo zaslišanj policistov, ki so 25. novembra 2006 mirili razgrete strasti prebivalcev Ambrusa in okolice, saj jim je prišlo na uho, da se razvpita družina Strojan vrača na domačo posest, se je nadaljeval sodni proces proti četverici, ki jih tožilstvo preganja zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Branivoj Kajdiž , Anton Hočevar, Jože Zupančič in Zdenko Vidic so po prepričanju tožilstva med množico najbolj izstopali. Kajdižu očitajo, da je bil neformalni vodja upora, Hočevar je pripeljal kamion za avtovleko in s tem želel preprečiti nadaljnjo pot koloni policijskih vozil, Zupančič je policista močno brcnil v mednožje, Vidic je pa tako ali tako možem postave že na prejšnjih zborovanjih padel v oči.

Spomin policista Gorana B. je v delu, kjer je govoril, kako so jih dežurni policisti sklicali v posebno enoto in da so na poti v Ambrus naleteli na živi zid vaščanov, povsem enak njegovim kolegom. Med protestniki se spominja Vidica, kako je policista Florjana Radlja brcnil »v jajca«, a je Radelj na prejšnjem sojenju pojasnil, da ga je Zupančič, saj ga je po udarcu potegnil iz množice, vklenil in prepustil grosupeljskim kolegom.

Tudi on je zanikal, da bi dobili kakršen koli drug ukaz, razen za postavitev kordona in umika. Nadrejeni uporabe tonf ali drugih prisilnih sredstev po zatrjevanju vseh policistov niso ukazali. Vsi pa so povedali, da policisti posebne enote delujejo le po navodilu nadrejenih, zato na svojo roko ne ukrepajo, ampak le, če je ogroženo življenje. Možje postave se različno spominjajo očitkov, da je takrat proti njim letela toča plastenk in kamenja. Medtem ko se eni tega dobro spominjajo, drugi vedo povedati le o prerivanju in vpitju protestnikov.

Na razvpitih protestih je tekla tudi kri, saj je Kajdiž dobil več udarcev z gumijevko po glavi, zato je dva policista kazensko ovadil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe. Zapisal je, da ga je eden od policistov brez vsakega povoda udaril po glavi. Ko je izgubljal ravnotežje, se je prijel za policijski ščit, takrat pa dobil močan udarec v mednožje. Poškodbe so bile tako hude, da je bil po hospitalizaciji več kot dva meseca v bolniškem staležu. Takrat se mu je osebno opravičil celo tedanji notranji minister Dragutin Mate. To ovadbo je tožilstvo zavrglo.

Kajdiž in njegov odvetnik Benjamin Peternelj sta zato vložila zahtevo za preiskavo suma hude telesne poškodbe. Preiskovalni sodnik se z zahtevo ni strinjal, zato je zahteval odločitev zunajrazpravnega senata. Ta je odločil, da preiskave ne bo. Vendar se je odvetnik Peternelj zoper sklep pritožil in uspelo mu je. Višje sodišče je preiskavo dopustilo, izvedenec pa je ugotovil, da je Kajdiž dobil lažje poškodbe. Oškodovanec je na okrajno sodišče v Grosupljem zato podal obtožni predlog, v katerem policistoma očita, da sta ga z zlorabo uradnega položaja in uradnih pravic lažje poškodovala.

Spomnimo, da so protesti v Ambrusu odnesli direktorja Policijske uprave Ljubljana Branka Slaka, saj ga je takratni generalni direktor policije Jože Romšek takoj po dogodkih razrešil s tega položaja. Sodišče pa bo Slaka in Mateta na eni od naslednjih glavnih obravnav tudi zaslišalo.