Kriminalisti razbili mednarodno drogeraško navezo

Ovadenih je bilo devet ljudi: šest Slovencev, dva Avstrijca in en Srb.

Objavljeno
04. februar 2011 16.07
Mi. S.
Mi. S.
CELJE – Celjski kriminalisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, avstrijskimi kriminalisti in Carinskim preiskovalnim uradom München končali večmesečno preiskavo kaznivih dejanj prometa z mamili. V okviru preiskave je bilo v Sloveniji ovadenih devet ljudi, od tega je šest državljanov Slovenije, dva državljana Avstrije in državljan Srbije.

Ob koncu preiskave so bile po odredbi sodišča opravljene tudi tri hišne preiskave, in sicer dve na celjskem in ena na ljubljanskem območju. Zoper tri osumljene s celjskega in ljubljanskega območja pa je bilo odrejeno pridržanje, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Kriminalisti so s preiskavo omenjenih kaznivih dejanj začeli julija lani. Zoper osumljene so uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe po zakonu o kazenskem postopku. Med preiskavo so kriminalisti pridobili dokaze o proizvodnji in prometu z mamili.

V obsežni mednarodni preiskavi je bilo tako ugotovljeno, da so osumljeni v Celju začetek leta 2010, najeli stanovanjsko hišo in jo opremili s pripomočki za gojenje konoplje, ki so jo pridelovali za nadaljnjo prodajo v Sloveniji in Avstriji. Osumljenci so pridelovali konopljo v naravi, in sicer tako, da so si izbrali težko dostopna mesta v okoliških gozdovih, kjer so si uredili nasade. Dva od osumljenih sta tihotapila druge vrste drog iz Španije v preostale države EU.

Kriminalisti so osumljenim pri hišnih preiskavah zasegli 6,7 kilograma konoplje in več pripomočkov za gojenje te pod umetnimi pogoji.

Nemški in avstrijski varnostni organi so državljanu Srbije in državljanu Avstrije zasegli še 155.000 tablet z učinkovino mephedron, tako imenovane designer droge, ter 400 gramov amfetamina. Po zasegu prepovedanih drog sta bila osumljenca privedena k njihovim pravosodnim organom, ki so jima odredili pripor.