Listine ni bilo v spisu

Odvetniki namigujejo, da tožilstvo zaradi dela kriminalistov nima veliko dokazov v rokah.

Objavljeno
24. februar 2011 19.55
B. F.
B. F.
KRANJ – Na kranjsko sodišče so v hladnem jutru iz pripornih prostorov na sojenje pripeljali Dejana Germa, Ljuba Bremca in Dragana Stojanova, vsi trije so stopali do velike sodne dvorane v spremstvu paznikov, Stanislav Rahne, četrti obtoženi, pa je prišel sam. Še preden se je okrožna državna tožilka lotila branja obtožnice, je zbor odvetnikov zahteval izločitev nekaterih dokazov, zbranih v preiskavi. Odvetnik prvoobtoženega Edvard Bavcon je pojasnjeval: »Večkrat sem prosil, da se s svojo stranko sestaneva in seznaniva z dokazi, ki ga bremenijo. Šele prejšnji teden nama je bilo omogočeno, da sva se spoznala z določenim gradivom iz spisa, del gradiva pa smo prejeli šele včeraj. Tako kot prejšnji teden sem tudi včeraj iskal zame zelo pomembno listino o tajnem opazovanju. Ni je bilo v spisu. Po zakonu morajo biti listine v spisu in na vpogled zagovornikom, da lahko preverijo zakonitost. Vztrajal sem, da se na kranjskem sodišču najde ta listina, ki je v spisu ni.« Papirje so našli v uradu predsednika sodišča.

Bavcon je dejal: »Ne vem, zakaj je bila tam. Na ta način je bilo vsem zagovornikom onemogočeno seznaniti se z zakonito vrednostjo dokaznih listin. Zahtevam izločitev te listine, ker je tako ali tako ni bilo v spisu do včeraj, in dvomim, da je v spisu tudi danes.« Tako bi po logiki sadeža okuženega drevesa celoten spis zbranih dokazov padel v vodo, a je senat zavrnil zahtevo za izločitev. Besedo je predal tožilstvu, to je prebralo obtožnico o preprodajah heroina po trideset do petdeset gramov naenkrat. Večkrat so prebrali, da je šlo za najmanj dvajset gramov oziroma so preprodajali neugotovljeno količino, toda najmanj trideset gramov, in odvetniki so spet poskočili z ugovori: »Gre za pravno in logično nepojmljivo dejstvo, saj obtožnica govori o neugotovljeni količini mamila, a naj bi šlo najmanj za trideset gramov, kar pa ne zdrži pravne kvalifikacije. Prava količina sploh ni dokazana. To je stalna praksa tožilstva. Hkrati tožilstvu ni uspelo dokazati, da bi klienti pri preprodaji zatrdno vedeli, da drogo prodajajo osebam, ki so v postopku odvajanja s pomočjo metadona. Hkrati ni opisanih točnih časov in krajev preprodaje.« Kot da bi hoteli odvetniki družno prikazati postopek kot precejšnjo šlamparijo, ki sta jo zakuhala policija in tožilstvo.

»Obtožba je konstrukt in jo zavračam. Včasih sem imel probleme z drogami, zagovarjal pa se bom po potrebi pozneje,« je bil kratek Germ. Tudi preostali niso bili preveč zgovorni pred sodnim senatom, le Rahne je malce obširneje povedal svoje in dobili smo občutek, kot da je nekdo hotel, da se znajde ob trojici priprtih na sojenju, ne da bi imel zanj res trdne dokaze, da je diler v organizirani združbi. Obravnavo so prekinili in se bo nadaljevala v začetku marca, neuradno pa smo ob koncu na hodniku lahko slišali, da je tožilstvo v tem primeru v precej nezavidljivem položaju, saj naj bi imelo v rokah precej malo trdnih dokazov, ki jih je pridobivala policija.