Miš v štruci kruha in koža v jogurtu

Trikrat je bil neuspešen, na limance sta se ujela le lastnika pekarne Hlebček s Pragerskega.

Objavljeno
04. februar 2011 14.12
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
MARIBOR – Po vzoru velikih kriminalnih bratov iz zahodnega sveta, ki so se z izsiljevanjem spravili na največje svetovne živilske koncerne, se je hotel čez noč do denarja dokopati tudi 36-letni Sandi Godec iz Podvelke. V vsega treh tednih je poskusil izsiljevati kar štiri bolj ali manj uspešna slovenska podjetja. Od tega se kar tri ukvarjajo z živilsko industrijo. V primerjavi z mnogo bolj znanimi izsiljevalci, ki so zahtevali milijone evrov, je Korošec hotel le drobtinice, od 500 do 5000 evrov. Ko je dobil prvega tisočaka, je njegov pohlep poskočil za desetkrat, in ob drugi predaji je od pekovskega podjetja zahteval 10.000 evrov. Načrte so mu preprečili pripadniki specialne enote policije.

Zdaj brezposelni oče treh mladoletnih otrok je bil v letu 2008 zaposlen v mariborskem keramičarskem podjetju Palas. To je kmalu po pompoznem odprtju zašlo v težave in Godcu ostalo dolžno zajeten kup denarja. Rešitve ni bilo na vidiku, zato se je polagalec keramike odločil, da plačilo od njegovega lastnika izsili. Konec februarja 2008 je poklical na sedež Palasa in zahteval 5000 evrov, sicer bo podatke o pranju denarja in utaji davkov, ki naj bi se tam dogajala, predal kriminalistom. Odgovorni naj bi denar nastavili v pisemsko ovojnico in ga predali nekje pri mariborskem trgovskem centru Bauhaus.

Zadeva je padla v vodo, saj je podjetje o izsiljevanju obvestilo policiste in kriminaliste. Iznajdljivi možakar pa ni dolgo počival, ampak je le šest dni zatem poklical na sedež podjetja Agroind v Vipavo. Sogovorniku je prodal zgodbo, da je v jogurtu, ki ga je kupil v Intersparovi trgovini, našel miš. Od pooblaščenke podjetja je zahteval tisoč evrov, sicer bo o najdbi obvestil televizijske in časopisne hiše. Tudi v Vipavi so pravilno reagirali in v akcijo vključili policiste. S tem še ni bilo dovolj, ampak je Sandi Godec še istega dne po telefonu vzpostavil stik tudi s Pomurskimi mlekarnami. Tokrat je v jogurtu, ki ga proizvajajo v Prekmurju, našel kožo živalskega izvora. Zato da bo sramoto obdržal zase, je želel eno povprečno slovensko plačo. Tudi ta načrt se je izjalovil.

Padel ob predaji denarja


Četrta tarča serijskega izsiljevalca je bila pekarna Hlebček s Pragerskega. Pri prvih treh poskusih je ostal praznih rok, tokrat pa je našel pravo žrtev. Lastnika pekarne Milena in Vojtek Šenveter sta se ob grožnji, da je v njihovem kruhu našel miš, zbala za dobro ime in mu plačala tisoč evrov. Le štiri dni pozneje je na lastnikov mobilni telefon prišla grožnja prek SMS-sporočila, da je nekdo od zaposlenih nekaj vrgel v testo za črni kruh. Godec je tokrat za desetkrat dvignil ceno in od lastnikov zahteval 10.000 evrov, ki naj jih nastavita v betonsko cev nedaleč od mariborske avtobusne postaje. Če tega ne bo, bo medijem in sanitarni inšpekciji prijavil, da je v kruhu pekarne Hlebček, kupljenem v Hoferju, našel glodavca.

Šenveterjeva sta uvidela, da zgodbi ne bo konca, zato sta vključila policiste. Ti so po izsiljevalčevih navodilih nastavili denar, in ko ga je Sandi Godec pobral, so udarili. Aretaciji se ni upiral.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Grozili so mi glede zdravja mojega nosečega dekleta in otroka. Na glavo so mi tudi že nastavili pištolo.«