Čelada je 23-letnega plezalca rešila gotove smrti

Slovenski alpinist, ki se je ponesrečil na Velebitu, ima poškodovano glavo, morda tudi hrbtenico.

Objavljeno
31. oktober 2011 14.58
Posodobljeno
31. oktober 2011 14.58
Li. K., A. L.
Li. K., A. L.

ZAGREB – Danes se je na območju Velebita huje poškodoval S. J., 23-letni slovenski alpinist, na katerega se je odlomil kos stene in ga zadel v glavo, je sporočila Hrvaška gorska reševalna služba (HGSS). Hudo poškodovanega so hrvaški gorski reševalci s helikopterjem prepeljali v splitsko bolnišnico. »Plezalec je imel na glavi čelado, ki ga je rešila gotove smrti. Počila je, vendar je ublažila udarec,« je povedal Vinko Prizmić iz HGSS.

Poškodbe glave in hrbtenice

Ranjenega alpinista so reševalci hitro našli in ga oskrbeli s prvo medicinsko pomočjo. Ugotovili so resne poškodbe glave in sum na poškodbo hrbtenice, zato so ga s helikopterjem nemudoma odpeljali v Split.

Zadel ga je kos stene

Nesreča se je zgodila na območju 400 metrov visoke stene Anića kuk pri Veliki Paklenici, ko se je Slovenec vzpenjal po eni izmed alpinističnih poti, so sporočili na spletni strani HGSS. Kot so pojasnili, so obvestilo, da se je odlomil kos stene in zadel fanta, dobili nekaj pred poldnevom. Na kraj dogodka so nemudoma poslali 15 reševalcev z območja Zadra in poklicali helikoptersko enoto.

Poškodovani alpinist je prejel hude poškodbe glave, večkrat izgubil zavest, v reševalnem vozilu so ga morali tudi priključiti na kisik.

Iz slovenskega veleposlaništva v Zagrebu so nam sporočili, da je zaenkrat 23-letni alpinist izven življenske nevarnosti, za več informacij pa bo treba počakati do jutri.