»Skril sem se za avto in molil, da se ne bo obrnil proti meni«

Napadalec se je v Sarajevu maščeval Američanom za zločine v Palestini in Afganistanu.

Objavljeno
28. oktober 2011 16.31
Posodobljeno
28. oktober 2011 16.31
T. L.
T. L.

SARAJEVO – V Sarajevu je danes zavladala panika – Mevlid Jašarević (23) iz Novega Pazarja v Srbiji je s kalašnikovim streljal na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu, poroča Sarajevo-x.com. čeprav so prva poročila govorila o tem, da so specialci napadalca ubili s strelom v glavo, se je nato izkazalo, da je le ranjen in da so ga odpeljali v bolnišnico.

Takoj ko so se slišali streli iz avtomatskega orožja, so na teren prihitele številne policijske patrulje, med njimi pa tudi specialci. Ko so mladeniča po pol ure obvladali, je vpil: »Alah je velik«, vpil je, da gre za maščevanje Američanom za zločine, ki so jih zagrešili v Palestini in Afganistanu. Sicer pa ima Jašarević tudi policijski dosje: leta 2005 je bil v Avstriji obsojen na tri leta zapora zaradi kraje 100.000 evrov, nato pa so ga izgnali iz države.

Skril se je in molil

»Bilo je kot v ameriških filmih. Mimoidoči so se razbežali. Bil sem zelo blizu njega, skril sem se za avto in molil k Bogu, da se ne obrne proti meni in dekletu, ki se je zatekla poleg mene. V treh minutah je izstrelil najmanj tri metke proti veleposlaništvu. Potem je stekel na drugo stran ulice in izstrelil še en rafal. Zadel je dva policaja, ob tem pa vpil, da ne želi ubiti bratov muslimanov, ampak Američane,« je za hrvaški Večernji list povedal eden od očividcev dogodka. 

Očividci zbrani v hotelu

Naselje Marindvor je bilo hitro blokirano, v tem delu mesta je zavladala panika, je poročal sarajevski časnik. Ljudi, ki so bili v času dogodka v neposredni bližini - in bilo jih je okoli 20 -,  so nato odpeljali v hotel Holiday Inn, kjer so policiji zaupali, kaj so videli in doživeli.

V napadu sta bila ranjena dva policista – eden v nogo, drugi pa v glavo. Oba sta izven življenjske nevarnosti, medtem ko ameriški diplomati v napadu niso bili ogroženi.

Ni še jasno, ali je imel pomagače ali ne

Iz terena pa prihajajo različne informacije: hrvaški in bošnjaški mediji tako poročajo, da je imel napadalec še dva pomagača, ki naj bi ju že aretirali, a njuna povezava z napadalcem ni uradno potrjena.

Napadalca so ustrelili in ranili: