Hokejisti v smrt zaradi napake pilota

Zaradi pritiska zavor letalo ni pridobilo potrebne višine, napake pa ni nihče opazil.

Objavljeno
02. november 2011 13.11
Posodobljeno
02. november 2011 14.45
T. L.
T. L.

MOSKVA – Ruski strokovnjaki za letalsko varnost so po septembrski tragediji, ko je v letalski nesreči umrlo rusko hokejsko moštvo, ugotovili, da je za nesrečo kriva nenavadna človeška napaka: eden od pilotov je med vzletom po nesreči pritisnil zavore, zato letalo ni moglo pridobiti primerne višine. Letalo se je namreč že dvignilo od tal, in to nekaj trenutkov preden je približno 500 metrov od vzletno-pristajalne steze treščilo na tla in se razletelo na koščke.

Če bi napako opazili, bi lahko letalo še rešili

Aleksei Morozov, vodja ruskega meddržavnega odbora za letalstvo, ki je preiskoval nesrečo (Interstate Aviation Commission), je povedal, da ni jasno, ali je bila napaka storjena po krivdi glavnega pilota ali kopilota, ki je imel malo izkušenj z letalom vrste jak-42. Tudi rahel pritisk na zavore med vzletom, ki ga pilot zlahka spregleda, onemogoči, da bi se letalo pri veliki hitrosti dvignilo pod pravilnim kotom. Če bi posadka na letalu opazila, v čem je težava, bi lahko vzlet vzlet še pravočasno preklicala in s tem rešila življenja hokejistov ter članov posadke.

Odbor za letalstvo je odkril še kar nekaj spodrsljajev posadke pred vzletom, ki se je tako tragično končal, in ugotovil, da so bili predolgi časovni razmiki med posameznimi treningi usposabljanja letalske posadke na simulatorju. Odbor pa ni ugotovil nikakršnih težav s kolesi, z iztekanjem goriva ali zavornim sistemom na letalu.

Po strmoglavljenju živ le en od hokejistov

Med 43 ljudmi, ki so umrli na kraju nesreče, je bilo tudi veliko hokejskih zvezdnikov, ki so se vračali v Rusijo, da bi igrali za moštvo Lokomotiv Jaroslav. Izpod razbitin letala je tako do reševalcev prišel le eden od hokejistov. Hudo opečen se je približal policiji in dejal: »Bratje, sem Galimov.« Umrl je pet dni kasneje v bolnišnici. Edini preživeli tragedije je tako član posadke letala.