Leti, leti, leti ... marihuana

S katapultoma so tihotapci pošiljali drogo čez mejni zid v ZDA kar po zraku.

Objavljeno
04. november 2011 18.18
Posodobljeno
06. november 2011 14.30
F. S.
F. S.

AQUA PRIETA – V mestu z 80.000 prebivalci v mehiški zvezni državi Sonora, ki meji z ameriško zvezno državo Arizona, je policija na kmetijskem posestvu komaj 10 metrov od mejne ograje med Mehiko in ZDA, ki je visoka od sedem do devet metrov, odkrila poldrugo tono marihuane in dva katapulta, s katerima so mamilo v sedemkilogramskih zavojih po traku pošiljali čez mejo in v predmestje arizonskega mesta Douglas.

Droga po zraku

Da mehiški tihotapci droge iz Aqua Priete kupcem iz ameriškega Douglasa pošiljajo marihuano kar po zraku, so mehiški in ameriški policisti odkrili že januarja letos, ko so na drugem koncu Aqua Priete na dvorišču večjega skladišča kmetijske mehanizacije prav tako odkrili dva katapulta, pod streho pa še skoraj tri tone marihuane, zapakirane v manjše zavoje in že pripravljene za zračno dostavo na ameriško stran. Januarja so mehiški policijski specialci na topniškem poligonu krajevnih trgovcev z marihuano v zasedi potem počakali in aretirali še sedem mož.

Katapultirana marihuana

V torek, ko so na kmetijskem posestvu na zahodnem robu obmejnega mehiškega mesta Aqua Prieta odkrili nov topniški poligon s katapultoma (eden je bil nameščen na manjšem tovornjaku, drugi pa je bil s sedemkilogramskimi izstrelki mamila spravljen pod streho), v bližini ni bilo žive duše. Ko so policisti odkrili lastnika posestva, ki je pred leti tam na veliko prideloval čili, so izvedeli, da ima njegovo posestvo že tretje leto v najemu podjetje, ki se v Aqua Prieti in po vsej zvezni državi Sonora ukvarja s prodajo hitro pripravljene mehiške hrane.

Dan po odkritju topniškega poligana s katapultoma so v Aqua Prieti škrtnile lisice na zapestjih 12 uslužbencev podjetja za hitro dostavo pikantnih mehiških jedi, policija pa je v mestu obenem zaprla in zapečatila še šest manjših mehiških restavracij. Poskusno streljanje s katapultom so si ogledali tudi novinarji; v krajevnem dnevniku Diario de Aqua so zapisali, da so sedemkilogramski izstrelki marihuane leteli do 20 metrov visoko in 35 metrov daleč.