Iranke Marzieh ne bodo bičali

Kot številni drugi filmski ustvarjalci je bila obtožena razžalitve oblasti in domovine.

Objavljeno
03. november 2011 19.20
Posodobljeno
04. november 2011 08.15
E. B.
E. B.

TEHERAN – Konec je agonije za Iranko Marzieh Vafamehr, a usoda preostalih iranskih državljanov, ki so sodelovali pri avstralskem filmu My Tehran For Sale (Moj Teheran na prodaj), je še vedno negotova. Marzieh in še nekaj iranskih igralcev so prijeli pred tremi meseci, potem ko je kopija filma pricurljala na črni trg, in jih obtožili nespodobnega ter žaljivega ravnanja, od takrat pa se Amnesty International in še nekaj drugih organizacij bojuje za njihovo prostost.

Ni nosila rute

Iranko so – ker v filmskih prizorih, posnetih sicer že 2009, ni nosila obvezne naglavne rute – obsodili na leto dni zapora in devetdeset udarcev z bičem, a so jo po treh mesecih hišnega pripora izpustili. Ali so popustili pod medijskim pritiskom in zaradi vztrajnosti številnih človekoljubnih organizacij, niso pojasnili, iranske oblasti pa še vedno nočejo zaupati, zakaj so preostali ustvarjalci še vedno zaprti in kaj jih čaka. Film je sicer doživel premiero na filmskem festivalu v avstralski Adelaidi leta 2009, a ga v Iranu nikoli niso nameravali predvajati, konec letošnjega poletja pa se je le prebil na črni trg. Prijeli so vse iranske člane filmske ekipe, zaradi česar so na nogah tudi hollywoodska igralska združenja, ki zahtevajo izpustitev zasedbe.

Zaprli tudi kritika islamskega prava

Sicer sta še vedno zaprta tudi neodvisna ustvarjalca dokumentarnih filmov Katayoun Šahabi in Mojtaba Mirtahmasb, ker naj bi snemala vsebine, škodljive vodstvu njune države. Oblasti nočejo povedati, kakšna kazen jima grozi, trenutno sta v hišnem priporu. Zaprt pa je tudi Panahi, glasni kritik islamskega prava in iranskega vladnega sistema, ki so ga decembra lani obsodili, ker je začel snemati dokumentarec o nemirih po spornih volitvah 2009, ko je bil za predsednika znova izbran Mahmud Ahmadinežad. V kratkem naj bi začel služiti šestletno zaporno kazen, njegovo pritožbo pa so že zavrnili.