Odbojkarska tekma z devetimi ubitimi

Spet naj bi se spopadla dva narkomanska kartela.

Objavljeno
06. november 2011 18.19
Posodobljeno
07. november 2011 11.00
F .S.
F .S.

CULIACAN – V največjem mestu in prestolnici mehiške zvezne države na severozahodu Mehike je bilo v kratkem, a krvavem večernem napadu tolpe štirih zakrinkanih oborožencev na igralce in gledalce odbojkarske tekme konec tedna ubitih devet ljudi, še šest pa huje ali lažje ranjenih. Napad, med katerim so zamaskirani morilci iz avtomatskih pušk na igralce in gledalce izstrelili skoraj 200 krogel, je trajal le dve minuti, nato so z večjim džipom oddrveli v noč. Policiste in reševalce je v športnem parku v južnem predmestju Culiacana pričakalo sedem trupel in osem ranjenih igralcev in gledalcev, v bolnišnici sta nato umrla še dva najhuje ranjena. Med šestimi ranjenci v bolnišnici so bili trije v soboto zvečer še vedno v kritičnem stanju, tako da krvava bilanca petkove večerne grozljivke na odbojkarskem igrišču na južnem koncu mesta s skoraj 700.000 prebivalci očitno še ni dokončna.

Obračun kartelov

Po besedah šefa policije v mehiški zvezni državi Sonora Francisca Cordove naj bi šlo v Culiacanu v petek za krvavi napad morilske tolpe narkokartela Los Zetas. Med napadenimi, ubitimi in ranjenimi pa je več članov nekoč vsemogočnega narkokartela Sinoloa najbogatejšega mehiškega trgovca z drogo Joaquina Guzmana, ki si je s preprodajo kokaina ter proizvodnjo in prodajo marihuane in amfetaminov v Mehiki in ZDA v zadnjih 10 letih zaslužil najmanj dve milijardi dolarjev. Tako kot povsod v Mehiki tudi v zvezni državi Sonora že tretje leto divja krvava vojna med proizvajalci in trgovci z mamili, v kateri se v kriminalni zvezi Nova federacija združeni narkokarteli Sinaloa, Zaliv, Familia, Juarez, Baya California in Arellano Felic družno borijo proti kartelu Los Zetas, v katerem ima prvo besedo več ducatov dezerterjev iz elitne enote mehiških policijskih in vojaških specialcev.

Pokalo je tudi v Acapulcu

Petkov večerni napad v predmestju Culiacana ni bila edina množična morija v Mehiki. Po spopadu med oboroženima tolpama narkokartelov Juarez in Los Zetas je v petek ponoči v Ciudadu Juarezu v mehiški zvezni državi Chihuahua na bojišču obležalo šest trupel, sedem ranjenih pa so odpeljali v bolnišnico. V soboto je pokalo tudi v predmestju nekoč mondenega letovišča Acapulco na mehiški tihomorski obali, kjer je policija aretirala 40-letnega šefa nedavno ustanovljenega Neodvisnega kartela Victorja Manuela Rivero. Preden se je boss Rivera predal, so specialci posebne enote mehiške zvezne policije med skoraj enournim obleganjem razkošne vile z dvema bazenoma na visoko obzidanem vrtu ubili štiri njegove telesne stražarje, dva pa huje ranili.