Simon pristal na minskem polju in negiben obležal

V zgodnjih torkovih urah so mu morali amputirati obe nogi.

Objavljeno
01. november 2011 17.48
Posodobljeno
02. november 2011 08.30
Uroš Praš
Uroš Praš

SARAJEVO – Za skupino petih štajerskih jadralnih padalcev se je nedeljsko letenje končalo z nedojemljivo nesrečo. Ko so štirje pristali in se odpravili nazaj proti vrhu, peti je bil ravno na vzletišču, je 28-letni Simon Vogrinec stopil na mino. Eksplozija in šok sta paralizirala vse. Le kakšen lučaj stran je kot vkopan obstal prijatelj Uroš V., obupan, ker ni mogel pomagati. Kmalu je postalo jasno, da so fantje pristali na minskem polju. Simonov brat Boštjan, ki je bil še na vzletišču, je skočil v kombi in se odpeljal po pomoč. Naletel je na skupino zaposlenih na smučišču Jahorina, ki so za zimsko sezono pripravljali progo. Ti so takoj aktivirali gorske reševalce. Vodja gorskih reševalcev Jahorina Miro Kalem nam je povedal, da so sporočilo dobili ob 15. uri. S Pal so imeli približno 20 kilometrov, da so prišli na kraj nesreče, od tega je bilo zadnjih devet kilometrov po makadamu.

Ujeti sredi minskega polja


Ob prihodu so telefoni zvonili pri gorskih reševalcih v bližini, Euforju in predstavnikih bosanskih vojaških sil. Vmes je Boštjan poklical tudi slovensko ambasado. Njegova ekscelenca Andrej Grasselli je ob 15.10 za posredovanje prosil Eufor. Ob 16. uri, ko je generalmajor Berhard Bair odobril reševanje, sta iz baze v Butmirju vzletela avstrijska helikopterja za zdravniško evakuacijo in iskanje ponesrečenih.

Kakor hitro so dobili koordinate, so odšli nesrečnikom na pomoč in v 15 minutah so bili na vrhu. Ob prihodu do podzemnega radarskega bunkerja na višini 1850 metrov so imeli kaj videti. Trije fantje so stali pri miru, četrti pa je 50 ali 60 metrov niže v tišini skrčen ležal zraven padala.

Telefonske linije so bile pregrete, slišali so se klici sem in tja, koordinator akcije Miro Kalem je skupaj z zaposlenim na smučišču Rolanom Rozgo, ki odlično govori nemško, usklajeval koordinate za helikoptersko pomoč, prihod deminerjev ... in hkrati kričal našim fantom, naj z rokami v zraku pokažejo lokacijo ranjenega, ko bo priletel helikopter, vmes pa je pirotehnik čistil dostop do Simona. Ko se je helikopter izza obronkov Jahorine tudi prikazal, se je začela nova drama.

Avstrijski pilot je nekajkrat poskušal rešiti Janija V., Uroša V. in tretjega padalca, a zaman, saj je bilo prenevarno, jeklenico naj bi imeli prekratko, na območje pa se je že spuščala megla. V tistem so se gorski reševalci javili, da bi se oni s svojimi vrvmi lahko varno spustili do ujetih padalcev, a avstrijska pilota v to nista privolila. Na koncu so se le dogovorili, da v plovilo dvignejo trojico, ki ne stoji neposredno na minah, ter jo prepeljejo v bazo Butmir.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Po izjavi tiskovne predstavnice kliničnega centra Biljane Jandrić so mu levo nogo amputirali nad kolenom, desno pa pod njim, njegovo stanje pa stalno spremljajo, saj ima v telesu še vedno ostanke mine.