Slovenec ni zanikal, da je ubijal Bošnjake

Francu Kosu sodijo v Sarajevu.

Objavljeno
09. november 2011 11.43
Posodobljeno
09. november 2011 12.26
D. P.
D. P.

SARAJEVO – Tožilstvo Bosne in Hercegovine v nadaljevanju sojenja bremeni Slovenca Franca Kosa ter Stanka Kojića, Vlastimira Golijana in Zorana Goronjo za genocid v Srebrenici. Četverico krivijo smrti 800 moških in dečkov. Sojenje vodi tožilec Dubravko Čampara.

Delal je po navodilih

Kos je potrdil, da ni nikoli zanikal, da je sodeloval pri streljanju Bošnjakov julija 1995. Ni pa bil vpleten v njihovo iztrebljanje, ampak je samo delal po navodilih. »Ko je prišel avtobus z ujetniki, je eden od oficirjev rekel, da jih je treba postreliti, ker so vojni zločinci,« je dejal, njegovo izjavo pa je zapisal sarajevski časopis Dnevni Avaz.

Kos je bil komandir 1. bijeljinskega voda 10. diverzantskega odreda glavnega štaba vojske Republike srbske, medtem ko so bili preostali trije člani odreda. Vsi štirje naj bi streljali Bošnjake. Kos je na sojenju potrdil, da bi moral sodelovati tudi pri streljanju zapornikov v Picili. Tega ni počel, ubijanje je zavrnil.

Če ne bi pobijali ...

Odvetnika Duška Tomića je zanimalo, kakšna usoda bi doletela četverico, če ne bi pobijala. Obtoženi Kos je zatrdil, da se tam verjetno ne bi nič zgodilo z njim, bi pa lahko sledili ukrepi kasneje. Kos je potrdil, da so pripadniki 10. odreda sodelovali tudi v napadu na Srebrenico.

Zaslišanje Franca Kosa se bo nadaljevalo v petek, 11. novembra.