Šolar kupoval travo, sedel bo ducat let

14-letni Avstralec se je znašel v prijemu strogega indonezijskega pravosodja.

Objavljeno
27. oktober 2011 19.27
Posodobljeno
28. oktober 2011 09.00
E. B.
E. B.
DENPASAR – Komaj 14-letni Avstralec bo drago plačal najstniško neodgovornost in radovednost. Na začetku meseca so ga oblasti na Baliju prijele med nakupom dobrih treh gramov marihuane, zaradi česar bi ga strogo indonezijsko pravosodje lahko poslalo za rešetke kar za 12 let!

Okrutne razmere


Sojenje v Denpasarju se mu bo začelo prihodnji teden, po posredovanju avstralskih oblasti in zunanjega ministra Kevina Rudda pa je indonezijski minister za pravosodje in človekove pravice poskrbel, da so dečku med procesom omogočili bivanje v azilantskem domu v uro oddaljenem Džimbaranu, tako se je izognil zloglasnemu zaporu Kerobokan, kjer jetniki bivajo v, milo rečeno, okrutnih razmerah; za primer: ustanova je predvidena za 350 zapornikov, a jih je v njej natrpanih kar 1000! Tožilstvo je proti dečku sestavilo tri točke obtožnice, za najhujšo, posedovanje nedovoljene droge, in to večje količine po indonezijskih (pa tudi siceršnjih azijskih) merilih, pa mu grozi kar 12 let zapora. A če bo šlo vse po sreči, kot upajo zagovorniki učenca 9. razreda osnovne šole v New South Walesu, jo bo odnesel s (sicer še vedno nepredstavljivo) polovico kazni, a le če bo sodišče pokazalo usmiljenje ter upoštevalo, da je bila to najstnikova (uradno) prva izkušnja z mamili, pa tudi sicer ni še nikoli prišel navzkriž z zakonom.

Slečeni sodniki

Nekaj razumevanja je balijsko pravosodje sicer že pokazalo: odpisali so mu pripor v Kerobokanu, kot rečeno, sojenje pa bo zaradi navala medijev za zaprtimi vrati. Sodnik bo le en namesto treh, ker gre za mladoletnika, sodnik in drugi uradniki pa ne bodo vodili procesa v strogih togah, temveč v tradicionalnih indonezijskih oblačilih, da ne bi dečka dodatno prestrašili. Po diplomatskem posredovanju pa so sklenili tudi, da bodo sojenje začeli takoj in ne šele po štirih mesecih, kot običajno velevajo čakalne vrste. In če se zdi kazen nespametnemu dečku morda stroga, pozor: preprodajalce mamil strogo indonezijsko pravosodje običajno obsodi kar na smrt. Naj še spomnimo na primer Avstralke Schapelle Corby, ki so jo pred šestimi leti, takrat je štela 27 let, na letališču na Baliju prijeli, potem ko so v njenem kovčku našli štiri kilograme marihuane. Čeprav je vztrajala, da droga ni njena in so ji jo gotovo podtaknili, je tožilstvo zanjo zahtevalo smrtno kazen, nazadnje pa so se je usmilili in jo zaprli za 20 let.