Ujeli hekerje, ki so okužili 4 milijone računalnikov v 100 državah

Uporabnikom so spremenili nastavitve računalnika, da so odpirali strani lažne spletne trgovine.

Objavljeno
10. november 2011 17.50
Posodobljeno
10. november 2011 17.50
Mi. S.
Mi. S.
MARIBOR – Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje Amis, sporoča, da so estonske oblasti v sodelovanju z ameriškim FBI v operaciji poimenovani »navidezni klik« (Ghost Click) aretirale šest državljanov Estonije, ki so več let načrtno okuževali uporabnike računalnikov po vsem svetu in služili s prikazovanjem prirejenih oglasov in lažnih spletnih strani. Trenutno iščejo še sedmega storilca, državljana Rusije.

Skupina je bila dejavna že od leta 2007

Skupina je leta 2007 začela uporabljati programe DNSChanger. Programi spremenijo nastavitve računalnika tako, da nekatere spletne storitve preusmerijo na druge strežnike. Uporabnikom so tako prikazovali drugačne oglase in jim namesto pravih spletnih trgovin odpirali strani lažne trgovine, na katerih so uporabniki opravili nakupe.

Okužili naj bi okoli 4 milijone računalnikov v 100 državah. Okuženi računalniki so pripadali posameznikom, podjetjem, pa tudi Nasi.

Zaslužili naj bi 10 milijonov evrov

S prikazovanjem oglasov naj bi bila skupina zaslužila najmanj 10 milijonov evrov. Uporabniki so tako namesto oglasov dejanskih oglaševalcev na spletnih straneh videli druge oglase.