Uradnico usmrtili zaradi korupcije pri prodaji zemljišč

Svoj zločin je plačala z življenjem.

Objavljeno
10. november 2011 15.50
Posodobljeno
10. november 2011 17.30
Mi. S.
Mi. S.

PEKING – Kitajska lokalna uradnica, ki je bila šefica urada za prodajo in odkup zemljišč v Fušunu na severovzhodu Kitajske, je bila zaradi nelegalno pridobljenih 145 milijonov juanov (16,824.329 evrov) obsojena na smrt in nato tudi usmrčena, poroča Reuters.

Z najpodlejšimi sredstvi do največjega dobička

Luo Japing (59) ni imela posebno visokega položaja, vendar je svojo moč vseeno s pridom izkoristila za številne posle, povezane z razvojem zemljišč, odkupom in kompenzacijo – vsakič je vodo speljala na svoj mlin in iz omenjenih poslov večinoma izvlekla ogromno osebno korist.

Luo je pridobila dovoljenja za 22 zemljišč v mestu Fušunu, ki je bolj znan po tem, da so tovarne in rudnike zaprli, ulice pa so preplavili protesti.

Prvi mož antikorupcijske komisije je izjavil, da je Luo pridobila največji mogoči dobiček z najpodlejšimi sredstvi, poroča China News Service.

Želela pobegniti v Kanado

Na Kitajskem skušajo na vsak način ukrotiti visoko rast cen zemljišč in nezadovoljstvo zaradi številnih ilegalno pridobljenih zemljišč.

Ko so jo aretirali, je imela v torbici 50.000 juanov (5800 evrov), deset kreditnih kartic (na računu ene je imela kar 19 milijonov juanov). Preiskovalci so našli tudi sef v banki na njeno ime, v katerem je bilo 55,2 milijona juanov (6,404.848 evrov).

Ko je Luo odkrila, da je padla pol drobnogled protikorupcijske komisije, je poslala hčerko v tujino, sama pa je želela pridobiti kanadski vizum, vendar je bilo za pobeg prepozno.