Vojska in policija počistili največjo brazilsko favelo

La Rocinha, strupen trn med elitnimi soseskami Ria de Janeira, je leglo kriminala.

Objavljeno
15. november 2011 07.04
Posodobljeno
15. november 2011 08.40
F. S.
F. S.

RIO DE JANEIRO – Ukaz za sobotno in nedeljsko vojaško in policijsko čiščenje favele La Rocinha s 150.000 prebivalci (bolje poučeni pravijo, da tam živi že četrt milijona Brazilcev z družbenega dna), največjega in najnevarnejšega med okoli 300 stanovanjskimi mravljišči revnih Brazilcev v sicer 6,5-milijonskem Riu de Janeiru in njegovi bližnji okolici, je izdala sama predsednica Dilma Roussef. Akcija, v kateri je s podporo 18 oklepnikov in petih helikopterjev s sedmih strani v La Rocinho vdrlo več kot 3000 vojakov (med njimi četa 200 elitnih mornariških specialcev) in policistov, spada v okvir priprav na bližnja svetovna športna spektakla in zagotavljanja varnosti za svetovno nogometno prvenstvo leta 2014 v Braziliji ter olimpijske igre leta 2016 v Riu de Janeiru, ki že dolgo velja za najbolj nevarno mesto v tej veliki južnoameriški državi.

Reveži

Brazilska vojska in policija sta vdrli v Rio de Janeiro (če ne veste, ime v portugalščini pomeni Januarska reka) in njegova predmestja ter bolj ali manj temeljito počistili šest večjih stanovanjskih mravljišč z najrevnejšimi prebivalci. V brazilskih favelah, v na črno zgrajenih ali iz pločevine sestavljenih in kritih soseskah ni kanalizacije, vode, na črno priklopljene elektrike pa seveda nihče ne plačuje, so grafiti z gesli Red in razvoj v posmeh sicer hitro razvijajoči se in energetsko že dolgo popolnoma neodvisni državi. Brazilija ima namreč vse: vodovje in megaelektrarne za proizvodnjo električne energije, nafto in zemeljski plin. V favelah, kjer imajo prvo in zadnjo besedo trgovci z mamili in njihove oborožene tolpe, pa še milijone revežev.

Obvladali so jih v 94 minutah

V pretekli konec tedna morda res dokončno osvojeni in počiščeni faveli La Rocinha sredi Ria de Janeira je bila do sobote oblast v rokah narkošefa in milijarderja Sandra Luisa Amorima, za katerega ameriška državna agencija za boj proti drogam pravi, da je imel zadnja leta od prodaje mamil v Riu de Janeiru in drugih brazilskih mestih najmanj 150 milijonov dolarjev čistega dobička na mesec. Med sobotnim prevzemanjem nadzora v La Rocinhi (policijski in vojaški šefi so v nedeljo oznanili, da so položaj in okoli 300 oboroženih ljudi, ki so hoteli začeti vojno, obvladali v pičlih 94 minutah) šefa brazilskega narkokartela in nedvomnega oblastnika v največji faveli Ria de Janeira sicer niso odkrili in ujeli. Vojaški specialci so skoraj brez odpora obvladali dober ducat njegovih telesnih stražarjev, v njegovi veliki in z železom ter betonom utrjeni štirinadstropni vili na strmem pobočju pa potem zasegli 30 kilogramov kokaina, več kot stot marihuane in orožarno z avtomatskimi puškami, s strojnicami ter protioklepnimi raketami. O najbolj iskanem prebivalcu La Rocinhe pa v vili sredi favele ni bilo več nobenega sledu.

Spet nazaj v stare tirnice?

Seveda pa velikopotezna sobotna akcija ni minila brez protestov. Reveži, ki so jih do zob oboroženi možje v uniformah metali iz postelj in ubornih hišk na ulice, so vpili, da niso vsi trgovci z drogo in člani organizacije Amorima. »Če ste nas res prišli osvobodit, morate v naši faveli tudi ostati. Če ne ostanete, bo čez nekaj tednov pri nas vse po starem,« so na ulicah protestirali in prosili reveži ter vojakom in policistom pokazali, da z vsemogočno Amorimovo zločinsko tolpo z imenom Prijatelji vseh prijateljev nimajo nič. Favela La Rocinha je bila tarča velepolicijske racije že pred tedni, ko je bilo v tridnevnih spopadih ubitih 36 članov Amorimovega narkokartela, tri žrtve pa so bile tudi na strani policistov. V sobotnem vdoru vojske in policije v največjo favelo sredi Ria de Janeira so bili nepoklicani gostje v taki premoči, da so se Amorimovi oboroženci raje potuhnili, le v petih ali šestih strelskih obračunih na različnih koncih mravljišča s 150.000 revnimi prebivalci je padlo osem žrtev.