Poškodovanega padalca bodo prepeljali v Ljubljano

Amputacija ni bila potrebna, 28-letnika pa čaka v UKC Ljubljana še ena operacija.

Objavljeno
31. oktober 2011 06.33
Posodobljeno
31. oktober 2011 06.33
T. L.
T. L.

SARAJEVO – Po operaciji v Sarajevu bodo huje poškodovanega slovenskega padalca, ki je na Jahorini pristal na mini, s helikopterjem prepeljali v Ljubljano, poroča spletni portal 24ur.com. Tako so se odločili, ker so poškodbe padalca hude in bo potrebna še ena operacija, zato ga bodo še danes prepeljali v ljubljanski klinični center, še poroča omenjeni portal.

Amputacija na srečo ni bila potrebna

»Bolnik je operiran in zdravniki so mu skušali rešiti spodnje dele okončin,« je kmalu po nesreči za sarajevo-x.com povedala Biljana Jandrić, ki skrbi za odnose z javnostjo v kliničnem centru Koševo, kamor so po včerajšnji nesreči prepeljali slovenskega padalca. Dodala je, da gre za hude poškodbe mišic, kosti in ožilja. Amputacija na srečo ni bila potrebna.

Padalec – po poročanju omenjenega časnika gre za 28-letnega Simona Vogrinca – je izgubil veliko krvi in so ga v bolnišnico pripeljali v stanju hudega šoka in z nizko telesno temperaturo. Zaradi hudih poškodb je Simon trenutno v umetni komi in je na oddelku za intenzivno nego klinike za ortopedijo in travmatologijo, je še povedala Jandrićeva.

Mine v okolici radarjev nekdanje jugoslovanske vojske

Vogrinec se je poškodoval pri pristanku s padalom na minskem polju na vrhu Košuta (na Jahorini). Vodja gorske službe na Jahorini Miro Kalem je povedal, da so v bližini postavljeni radarji nekdanje jugoslovanske vojske JLA, območje pa je zelo težko dostopno.

Označb, da gre za minsko polje, ni bilo

Matija Bučar z veleposlaništva Republike Slovenije v BiH je za časnik potrdil, da je v nedeljo nad Jahorino letelo pet slovenskih državljanov, med njimi tudi Vogrinec. 

»Dvojica je priletela na minsko polje, čeprav – tako so nam povedali – tega niso vedeli, saj ni bilo nikakršnih označb. Po prvem pristanku sta se znova napotila na vrh, da bi poletela še enkrat, pri tem pa je eden od njiju priletel na mino in se hudo poškodoval,« je povedal Bučar. 

Dva padalca sta pristala nekoliko dlje, peti pa je bil v času nesreče še na vrhu in se je šele pripravljal na polet.

Poškodovanega padalca in še tri Slovence so v sarajevski klinični center s helikopterjem Euforja pripeljali včeraj ob 17.50. Takoj ko so Simona pripeljali v bolnišnico, je bila potrebna reanimacija, saj je bilo njegovo zdravstveno stanje zelo slabo, sledila pa je operacija.

Da so prišli do padalca, je bilo treba tudi odstraniti mine

Preden se je reševalna akcija slovenskih padalcev začela, je bilo potrebno deminiranje dela terena. Dramatično reševanje je trajalo več ur, okoli 17. ure pa so reševalci vendarle prišli do padalca.

Reševanje preostale trojice Slovencev je potekalo brez večjih težav – kljub megli je helikopter priletel nadnje in jim spustil vrv, tako da so enega za drugim lahko izvlekli z minskega polja, je včeraj pojasnil načelnik štaba civilne zaščite Pale Dragan Elek.

Z dodatnimi vprašanji o dogodku smo se obrnili tudi na slovensko veleposlaništvo v BiH in zunanje ministrstvo, vendar odgovorov pristojnih še nismo prejeli.