Nestrokovna montaža ključavnic olajša delo vlomilcem

Policisti pokazali najpogostejše napake, ki jih delamo pri zavarovanju nepremičnin.

Objavljeno
22. februar 2011 15.26
T. L./STA
T. L./STA
TACEN – Število kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete je lani v primerjavi z letom 2009 upadlo za skoraj tri odstotke. Kljub temu se jih na leto zgodi več kot 50.000, zato sta Generalna policijska uprava in Policijska uprava Ljubljana s pomočjo kriminalističnega tehnika v vlogi vlomilca opozorili na najpogostejše napake, ki olajšajo delo tatovom.

Predstavniki obeh policijskih uprav so zato v stavbi Policijske akademije v Tacnu pokazali, kako poteka vlom v stanovanje, Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik PU Ljubljana, in Matija Breznik, kriminalistični inšektor, sta izpostavila napake ljudi pri zavarovanju svojih nepremičnin.

Nestrokovna montaža ključavnic kot ena največjih napak

Breznik je kot eno največjih napak omenil nestrokovno montažo ključavnice, v Sloveniji je tako še vedno najpogostejši način vloma v objekt z lomljenjem nezaščitenega zunanjega dela ključavnice. Da bi nezaželene obiskovalce odvrnili od njihovih namer, je Breznik svetoval tudi senzorski vklop luči pri vhodnih vratih.

Kriminalistični tehnik se je prelevil v vlomilca ...

Če je ključavnica slabo nameščena, večjih težav z vlomom v prostor ni, je tako dokazal kriminalistični tehnik, ki se je za to priložnost prelevil v vlomilca. Po vlomu v notranjost stavbe so najbolj izpostavljene jakne in razni predmeti, ki jih ljudje puščajo v predsobi. Tako vlomilci z lahkoto dobijo razne ključe, tudi avtomobilske, in denar. Ljudje vlomilcem delo olajšajo tudi z bančnimi karticami in generatorji gesel spletnega bančništva, na katerih so napisana gesla.

Ne objavljajte na spletu, da odhajate na potovanje

Ko so ljudje dlje časa odsotni od doma, naj to ne bo jasno razvidno, je še opozoril Stojnšek in odsvetoval objavljanje odhoda na počitnice na spletnih omrežjih.

Vlom: najprej klic na policijo

Če pa se vlom le zgodi, je Breznik svetoval, naj se najprej pokliče policiste, v objekt pa naj se ne vstopa, če to ni nujno potrebno. Zgodi se lahko, da je vlomilec še vedno v stavbi, srečanje z njim pa je zelo tvegano. Hkrati pa se lahko z gibanjem po objektu tudi uniči sledi, ki jih je vlomilec pustil.