Odvetnica: Skenslal me je 
kot zadnjega smrkavca

Zdaj se izigrano počuti njegova (nekdanja) zagovornica

Objavljeno
15. marec 2011 17.29
Posodobljeno
15. marec 2011 21.00
Mitja Felc
Mitja Felc
LJUBLJANA – Še preden je 23-letni Alen Vogrinec Vesel iz Kočevske Reke sanjal, da bi postal zvezda šova Slovenija ima talent, je sanjal povsem druge sanje. Komaj polnoletni mladenič si je zaželel osebnega avtomobila alfa romeo 166. Denarja zanj ni imel, kot brezposelni pa se je za kredit lahko obrisal pod nosom. Kot pravi, se je spečal z Ljubljančanom Sandijem Radominom, ki mu je obljubil, da mu bo uredil kreditno sposobnost. A vse le ni šlo po črki zakona, saj so v NLB, ki so na podlagi predložene dokumentacije odobrili lizing, kmalu spoznali, da v tej zgodbi nekaj močno smrdi.

Oktobra 2006 so kočevski možje postave podpisnika pogodbe povabili na pogovor, saj so sumili, da so listine ponarejene. S soobdolženim Radominom so ju kazensko ovadili zaradi ponarejanja listin. NLB sta oškodovala za 7500 evrov, saj obrokov nihče ne odplačuje. Vogrinec Vesel si je prislužil še obtožbo zaradi overitve lažne vsebine. Do prometnega dovoljenja je menda prišel s ponarejenim soglasjem, ki ga lizingodajalec ni izdal. Na prometnem dovoljenju so ga namreč vpisali kot lastnika vozila, čeprav je bila lastnica NLB.

Alen Šehić (tako se je namreč Vogrinec Vesel pisal ob sklenitvi posla, priimek pa zamenjal kmalu po tem) je možem v modrem pojasnil, da je Radomina spoznal kakšno leto pred spornim dogodkom. Po daljšem zatišju sta se aprila 2006 slišala in v pogovoru mu je omenil, da bi si kupil avto, a ne dobi posojila. Radomin se je ponudil, da mu bo to uredil prek nekega Boštjana, pozneje pa je omenjal še nekatera podjetja. Branil se je, da je posel sklenil le zato, ker so mu zagotovili, da bo vse v redu.

Zdaj ima denar za odvetnika

Skrivnostni Boštjan je pevskega talenta poslal v banko do Aleša T., tam je dobil potrebne dokumente. A na koncu Vogrinec Vesel ni videl ne denarja ne sanjskega avta. Po njegovem je to še dokaz več, da je bil izigran. Razmišljal je, da bi se umaknil, a se skrivnostni akter ni dal. »Naj se ne igram z njim, ker me lahko pospravijo čez noč,« mu je, tako trdi, zagrozil. Pred ljubljansko okrajno sodnico je vztrajal pri izjavi, ki jo je dal policistom.

Na sodišču je kočevskega slavčka zagovarjala odvetnica Mojca Dvoršek, ki mu jo je dodelila služba za brezplačno pravno pomoč, saj je bil brez dohodkov in tako upravičen do zagovornika, čigar stroške poravna država. Zagovornica je prepričana, da so pravi goljufi v obdolženem našli le naivneža in ga izkoristili. Tik pred zadnjo obravnavo pa se je zgodil preobrat. Talent je zagovornico šokiral z izjavo, da si ne zaupata več, in jo odslovil. Sodnico je seznanil, da si je zdaj izbral odvetnika Iztoka Drozdka, za katerega bo našel denar.

Zagovornico je odločitev presenetila, predvsem pa močno razburila: »Pred predstavniki sedme sile sem popljuvana. Tako nizkotno me je skenslal kot zadnjega smrkavca!« Dodala je še, da njegove odločitve ne razume, saj se je trudila z njim navezati stike, a se ni odzival niti na telefonske klice niti na SMS-sporočila.

Kako je obdolženi sporočil svojo odločitev, je bilo nenavadno tudi sodnici, zato ji je moral pojasniti, zakaj tega ni storil prej, saj se verjetno ni odločil zadnji hip. »Nisem vedel, da si odvetnika lahko kar zamenjam,« je pojasnil. »Kaj vi nobenih stvari v življenju ne veste?« je brž pristavila sodnica. Po krajšem premoru je sklenila, da namero obdolženega, da zagovornici odpove pooblastilo, preda službi za brezplačno pravno pomoč ljubljanskega okrožnega sodišča, ta bo odločila o tem.

Glavna obravnava bi se kljub zapletom lahko nadaljevala, če bi se bil Vogrinec Vesel pripravljen braniti brez zagovornika. »Lahko se nadaljuje, vendar brez odvetnika ne bom pričal,« je izstrelil. Sodnica je bila kratka: »No, saj to je pa to. Torej se ne more nadaljevati.« Sklenila je, da se bo iskanje resnice nadaljevalo 4. aprila. Obdolženega talenta pa še opozorila, naj naslednjič pride z zagovornikom, saj se bo glavna obravnava nadaljevala v vsakem primeru.