Pijan zbil kolesarja,
 zdaj bo sedel dve leti

Na okrožnem sodišču ponovljeno sojenje Simeonu Januzoviću.

Objavljeno
11. marec 2011 17.41
Posodobljeno
12. marec 2011 06.00
U. P.
U. P.
CELJE – Zaradi spremenjenega senata se je ta teden še tretjič začelo in z razglasitvijo sodbe tudi končalo sojenje 42-letnemu Simeonu Januzoviću, ki je 10. oktobra 2005 pijan podrl 43-letnega kolesarja Jožeta Gajška iz Dolenje vasi, ta pa je zaradi hudih ran umrl na kraju nesreče. Obtoženi je v Dolenji vasi vozil preblizu desnega roba ceste in zbil kolesarja.

Ne samo da so policisti povzročitelju namerili 2,3 promila alkohola, vozil je tudi brez opravljenega izpita. Senat ga je v drugo obsodil na dve leti gretja zaporniške žimnice in dodal deset mesecev prepovedi vožnje motornih vozil. Kot se zna zgoditi, mu je ravno alkohol prinesel olajševalno okoliščino, saj da je bil tako pijan, da se ni mogel zavedati svoje malomarnosti, prav tako so mu v dobro šteli, da od lanske sodbe ni bil več kaznovan za prometne prekrške. Januzović mora plačati tudi sodno takso, preostali sodni stroški pa bodo bremenili proračun. Omeniti velja, da je šlo za ponovljeno sojenje, saj je senat Januzovića pred enim letom obsodil na triletno zaporno kazen.

Na sodbo se je takrat pritožila zagovornica Andreja Ferme. Senat celjskega višjega sodišča je sodbo razveljavil in ob tem zahteval, da okrožno sodišče v ponovnem sojenju natančneje razjasni pojem prištevnosti obtoženca zaradi njegove visoke stopnje alkoholiziranosti. Psihiatrični izvedenec Gorazd V. Mrevlje je povedal, da je dejanje zaradi visoke stopnje alkoholiziranosti storil bistveno zmanjšano prišteven, ne pa neprišteven. Dodal je še, da tako visoka stopnja alkoholiziranosti lahko vpliva na občasne spominske luknje pri obtožencu.

Na izrek sodbe je prišla tudi hči pokojnega Jerica Gajšek. Sicer pa je tožilka Marija Sladič tik pred zaključnimi besedami in po zaslišanju izvedenca dodala, da je nesrečo povzročil z bistveno zmanjšano prištevnostjo, in predlagala dve leti in pol zapora ter deset mesecev prepovedi vožnje z motornimi vozili po pravnomočnosti sodbe, saj je pred pol leta opravil vozniški izpit. Obtoženi je krivdo še enkrat priznal in jo tudi obžaloval.