Policista Slovaku rešila življenje

Andrej Sedonja in Boštjan Bačič sta rešila življenje tovornjakarja.

Objavljeno
24. februar 2011 19.40
Oste Bakal
Oste Bakal
DOLGA VAS – Prav takrat, ko so v Ljubljani razglasili 17-letnega Roka Vorija z Velike Polane za heroja Slovenije 2010, se je na njegovem območju pri Lendavi zgodil nov podvig. Lendavska policista Andrej Sedonja in Boštjan Bačič sta med nočno izmeno slovaškemu tovornjakarju, ki je na dolgovaški bencinski črpalki doživel epileptični napad, rešila življenje.

»Bilo je ob 18. uri, ko sva začela službo. Med nalogami sva imela tudi kontrolo bencinske črpalke na nekdanjem mejnem prehodu v Dolgi vasi. Nič ni kazalo, da bo razburljiv večer, dokler se ob vstopu na črpalko pred menoj ni zgrudil moški,« razlaga Boštjan Bačič, ki je slovaškega tovornjakarja takoj ujel, da ne bi padel in udaril ob tla. Ker je omedlel, sta ga nemudoma obrnila na bok. Na ustih nezavestnega Slovaka se je že pojavila pena, v obraz pa je postajal vedno bolj moder. »Usta je imel tako zaprta, da jih nikakor nisva mogla odpreti,« je dejal Bačič. Andrej ni bil več prepričan, da mu lahko še pomagata, saj ni dihal že skoraj minuto. Naposled jima je le uspelo. »Bačič je tovornjakarja prijel pod ušesom in spodnjo čeljustjo. Prijem je pomagal, saj je Slovak razprl ustnice. Ko je zajel zrak, sem čutil veliko olajšanje,« je dejal Sedonja. Kmalu so prišli tudi reševalci, ki jih je po navodilu obeh požrtvovalnih policistov poklical prodajalec na črpalki. »Pomagala sva jim ga odnesti v reševalni avtomobil. Povedali so nama, da sva mu najbrž rešila življenje,« je še dodal policist. Službe s tem ni bilo konec. Tisto noč sta imela še veliko nalog. Naključje je hotelo, da sta čez nekaj ur šla iskat prav nesrečnega Slovaka, ki so ga oskrbeli v rakičanski bolnišnici. »Z njegovim podjetjem smo se dogovorili, da bodo po tovornjak poslali drugega šoferja, zato sva mu naročila, naj prespi v tovornjaku. Ko je ob petih zjutraj prišel njegov delodajalec z drugim šoferjem in ko sva videla, da je z njim vse v redu, se nama je odvalil kamen od srca,« je razložil Sedonja.

A to ni bil prvi primer, ko sta lendavska policista reševala življenja. Sedonja je leta 1999 še z dvema kolegoma potegnil iz vode moškega, ki je skočil v gramoznico v Renkovcih, policist Bačič pa je pred petimi leti med opravljanjem službe preprečil samomor triindvajsetletnika. Njun komandir Tomislav Habulin je za oba zaposlena predlagal javno pohvalo in priznanje policije za požrtvovalnost. In to si zaslužita, saj kot pravita: »Sploh ne pomisliš, da v takih trenutkih ne bi pomagal. Zato niti za trenutek nisva omahovala.« In nista edina, saj se podobne reči v Pomurju dogajajo pogosto; pred nedavnim smo poročali tudi o njunem kolegu Mitji Mencingarju, ki je rešil ribiča.