Poostren nadzor varnosti na smučiščih

Predpisana globa za kršitev zakona o varnosti na smučiščih je 200 evrov.

Objavljeno
15. februar 2011 14.35
S. U.
S. U.
LJUBLJANA – Med prihajajočimi zimskimi počitnicami bodo smučišča spet polna. Da bi bile zimske radosti prijetne, predvsem pa varne, bodo policisti v naslednjih dneh poostreno preverjali spoštovanje predpisov na smučiščih.

Tako bo med 14. in 27. februarjem 2011 po vsej Sloveniji poostren nadzor varnosti na smučiščih, vzporedno pa bo potekal tudi nadzor nad vožnjo z vozili v naravnem okolju. Medtem bodo policisti na podlagi zakona o varnosti na smučiščih predvsem preverjali psihofizično stanje smučarjev (ali smučajo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi) in ugotavljali kršitve smučarjev, s katerimi neposredno ogrožajo druge uporabnike smučišč.

»V policiji si nenehno prizadevamo za dvig varnostne kulture na vseh področjih. S številnimi preventivnimi projekti opozarjamo na pomen samozaščitnega ravnanja, saj lahko za varnost največ naredimo prav sami. V teh dneh, ko je pričakovati povečan obisk smučišč, bomo policisti v okviru svojih pristojnosti in zmogljivosti skrbeli za čim večjo varnost ljudi. Vendar pa vsega ne moremo storiti sami. Zato pozivamo ljudi, naj dosledno spoštujejo pravila varnega smučanja, naj uporabljajo ustrezno zaščitno opremo in naj nikar ne smučajo pod vplivom alkohola!« je dejal generalni direktor policije Janko Goršek.

Še zlasti intenzivno bodo svoje naloge izvajali v drugem tednu nadzora, ko bodo v Sloveniji zimske počitnice.