Poskus samomora ga bo drago stal

Neuradno: Pogorevčnik naj bi že popoldne v opitem stanju v eni od gostiln napovedoval, da se bo ubil.

Objavljeno
24. februar 2011 11.06
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
PREVALJE – »Legla sem k spancu, ko me je predramil močan pok. Sploh nisem vedela, kaj se dogaja. Zažvenketala so okenska stekla. Stekla sem na balkon in videla, da sta dva moška na rokah nesla tretjega z vhoda v stanovanja nad zdravstveno postajo,« nam je vsa iz sebe pripovedovala Cecilija Kordež, ki jo je torkova eksplozija vrgla iz postelje. Osrednja cesta skozi Prevalje je bila v sredo zjutraj bolj podobna bojišču, ki so ga tik pred tem zapustili vojaki. Okrog pet let stare zgradbe je ležalo vse, kar tja ne spada, od stekla do ostankov okenskih okvirjev, otroških vozičkov in še česa – vse to je udarni val plinske eksplozije razmetal po bližnji okolici.

Prebivalci Prevalj so vse dopoldne kot nejeverni Tomaži hodili okrog zgradbe zdravstvenega doma. Kar niso mogli verjeti, da jo je lahko plinska eksplozija tako razdejala. Z zadnje strani zdravstvenega doma je vhod v dvanajst stanovanj, ki so nad ordinacijami. In prav v enem izmed njih je bil epicenter torkove eksplozije, ki je slabo uro pred polnočjo dodobra stresla ta koroški kraj. Notranjost vseh dvanajstih stanovanj je uničena, a na srečo eksplozija in poznejši manjši požar nista zahtevala smrtnih žrtev.

Prinesel še jeklenko

Stanovalci sosednjih blokov, ki jim je udarni val eksplozije poškodoval kar nekaj okenskih stekel, so le odkimavali z glavami. Na glas nihče ni hotel govoriti, a globoko v sebi so dvomili o resničnem vzroku za eksplozijo. Še preden so si prizorišče ogledali delavci nacionalnega forenzičnega inštituta, je začela krožiti novica, da je eksplodiralo na etažni plinski peči. Vsako izmed stanovanj je namreč imelo svojo plinsko peč, priključeno na napeljavo zemeljskega plina. Zadevo je naredila še bolj skrivnostno plinska jeklenka, ki so jo gasilci prinesli iz stanovanja, v katerem je odjeknila eksplozija. Zakaj nekdo v stanovanju potrebuje plinsko jeklenko, če pa je tam priključek zemeljskega plina?

Po temeljiti preiskavi ni bilo več dvoma. Prevaljčan Franc Pogorevčnik je v torek v svoji garsonjeri poskušal storiti samomor. Za zdaj še ni povsem jasno, kako, vendar vse kaže, da je odprl ventil na napeljavi zemeljskega plina, nato pa zanetil eksplozijo. Koroški policisti so že kmalu po dogodku dvomili o njegovi zgodbi. Moški, ki ga je eksplozija ožgala po obrazu in so ga zato prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center, je sostanovalcem razlagal, da je stopil v kopalnico, si prižgal cigareto, potem pa je počilo. Kako je lahko počilo v kopalnici, ko pa sta plinska peč in napeljava v sosednji sobi? Če je eksplozija odjeknila v kopalnici, zakaj je potem okno v tistem prostoru najmanj poškodovano? Vse to je bilo policistom sumljivo, dokler niso v sredo popoldne potrdili teorije o poskusu samomora.

Ogrozil tudi otroke


Izvedeli smo, da je Franc Pogorevčnik s svojim nerazumljivim dejanjem na kocko postavil življenja več kot štiridesetih ljudi, med njimi tudi devetih nič krivih in nič dolžnih otrok. Toliko jih je bilo namreč v dvanajstih stanovanjih v zgradbi zdravstvenega doma.

Izučeni ključavničar naj bi imel že dlje hude težave; pred časom naj bi se razšel z dolgoletno partnerico, s katero naj bi imela dva otroka. Zanimivo, da je Franc prav včeraj praznoval 44. rojstni dan. Sosedje so nam povedali, da naj bi večino dneva preživel po okoliških gostinskih lokalih. »Imel je dovolj časa. Že nekaj dni je imel roko v mavcu in ni hodil v službo,« nam je razložil moški, ki se je smukal okrog policijskih avtomobilov. Neuradno naj bi Franc Pogorevčnik že popoldne v opitem stanju v eni od gostiln svojim pivskim bratom napovedoval: »Ubil se bom.« Ko je pozno zvečer prišel v garsonjero, mu je alkohol povsem zameglil razum in je v zrak spustil celoten blok.

Kot smo izvedeli iz dobro obveščenih virov, življenje samomorilca ni v nevarnosti. Pogorevčnik naj bi imel opečene približno 20 odstotkov kože, opekline naj ne bi bile hujše. Trije sostanovalci so poiskali pomoč v zdravstvenem domu, a ne zaradi ran, ampak zaradi lažjih zastrupitev z dimom. Poskus samomora bo Franca Pogorevčnika drago stal, saj bo moral globoko seči v žep. Po nestrokovnih ocenah je škode na zgradbi za 200.000 evrov, poleg tega pa se bo moral na sodišču zagovarjati še zaradi povzročitve splošne nevarnosti.