Pretepal ženo in doma imel orožarno

Pri podjetniku odkrili pravo pravcato orožarno, v kateri ni manjkalo niti mitraljezov.

Objavljeno
15. februar 2011 18.50
Jure Predanič
Jure Predanič
LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo podjetniku in nekdanjemu policistu izpred več desetletij, 53-letnemu Ludviku Klavsu, ki ga je strast do orožja pripeljala na zatožno klop. Na to bi tako ali tako sedel, saj mu tožilstvo očita nadaljevano kaznivo dejanje nasilništva, ker je doma baje štirikrat pretepel svojo ženo. Že leta 2006 naj bi jo udaril s pestjo in ji zagrozil, da bo v kratkem dedoval po njej. Leta 2008, ko je nasilje sodu izbilo dno, saj je leto dni mlajša žena odkorakala na policijo, pa ji je v glavo enkrat zalučal mobitel, drugič pa jo udaril, da je padla, nato pa z nogo stopil na obraz in jo večkrat pljunil. Ob tem jo je strahopetec še žalil s staro zgonjeno kurbo. Organom pregona ni povedala samo za nasilje, ampak tudi za orožarno, ki jo hrani doma. Policisti so na treh naslovih opravili hišne preiskave in našteli preko 30 kosov pušk in pištol, kalašnikovko in mitraljeze in celo tromblonsko mino – vsega skupaj 143 kosov.

Klavs je na sodišču povedal, da žene nikdar ni udaril, temveč se je le branil pred njenimi izpadi, ko ga je udarjala in praskala, njene rane pa so po njegovem nastale med prerivanjem. »Če bi jo udaril, bi bile hujše, saj sem mojster borilnih veščin,« je pojasnil. Prav možno je tudi, je še dejal, da so podplutbe nastale, ker je nekdanja žena jemala neke tablete, zaradi katerih je bila bolj dovzetna za poškodbe – tako je prebral na navodilih. »No, ta je bolj taka,« je izvedenec travmatologije Andrej Aleš, ki ga je sodišče zaslišalo včeraj, odgovoril na to. Pojasnil je, da je zaradi nekaterih tablet, ki vplivajo na strjevanje krvi, večja dovzetnost za podplutbe res mogoča, a je zunanja sila še vedno potrebna. Izvedenec je sodišču pojasnil, da se rane skladajo z opisom dogodkov, čeprav z gotovostjo ne more izključiti, da so nastale tako, kot je to dejal Klavs.

Predsednica senata Lea Habjanič je na sodišču prestavila tudi mnenji izvedencev psihiatrične stroke, ki sta pregledala Klavsa in njegovo nekdanjo ženo. Pri Klavsu psihiater Mladen Vrabič ni našel nobenih znakov duševnih bolezni in je ugotovil, da se je svojih dejanj zavedal ter jih razumel. Je pa njegova strast do zbiranja orožja, naštetega v obtožnici, že prešla zdravo mejo, saj se je bil pripravljen zanj tudi zadolževati. Tudi razmerje z nekdanjo ženo je označil za patološko. Psihiater Vanja F. Rejec, ki je pregledal tožnico, je med drugim zapisal, da je ravno to zbirateljstvo razumela kot nezvestobo, saj je Klavs orožje božal in gladil. Pri njej je opazil še blodnjavo motnjo, zaradi katere bi bilo potrebno zdravljenje, saj posega v medčloveške odnose in načenja njeno kredibilnost. Del njenih izjav, je ugotovil, zagotovo ne drži. Da je bilo življenje z oškodovanko nemogoče, je sicer že na sodišču povedala njena hči, ki se je zaradi tega z očetom in družino tudi odselila iz stanovanja, kjer so prebivali.

Klavsov zagovornik, odvetnik Marko Plevnik, je sodišču predlagal, naj zasliši oškodovankinega zdravnika glede tablet, ki naj bi jih jemala. Senat je predlog zavrnil, jo pa bo glede tega spet zaslišal. Zaslišali jo bodo tudi glede dveh dogodkov, zaradi katerih bi moral Klavs sesti na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča, kamor je tožilstvo lani vložilo obtožni predlog zaradi lažjih poškodb, ki naj bi jih prav tako povzročil ženi. A je senat na predlog zagovornika postopka združil. Sojenje se nadaljuje marca.