Prevalje: bil je poskus samomora!

44-letni Franc Pogorevčnik je že v gostilni najavljal, da si bo vzel življenje.

Objavljeno
23. februar 2011 08.05
A. A./S. N.
A. A./S. N.
PREVALJE – Zdaj je že znano, da je bila eksplozija, ki je v torek zvečer okoli 23. ure stresla Prevalje, posledica poskusa samomora. Ranjeni so štirje ljudje, najbolj storilec dejanja, 44-letni Franc Pogorevčnik, ki je zaradi opeklin na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru, ima opečenih 20 odstotkov kože in je le lažje poškodovan.

Imel je rojstni dan in se je odločil oditi

Pogorevčnik je imel v torek rojstni dan, ki ga je med drugim praznoval tudi v bližnjem lokalu. Tam je ločeni slavljenec, obupan, ker ga je pred časom zaradi drugega moškega zapustila žena, povedal, da bo končal to svoje nesrečno življenje. Ko je odšel, si ni nihče mislil, da bo želel kar takoj postati mož beseda.

Kot kaže, je odšel domov, odprl plinsko napeljavo, ki napaja etažno peč, in si skušal vzeti življenje.

Nesojenega samomorilca čaka zdaj ovadba zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Trije zastrupljeni, eden opečen

»Pok je bil nenormalno močen! Prestrašili smo se,« je dejal eden od bližnjih sosedov. V eksploziji je bilo trajno poškodovanih 12 stanovanj, ki niso več primerna za bivanje. Bila so v pet let stari stavbi, v kateri je v pritličju zdravstveni dom. Ta ni uničen, so pa popokala stekla, zaradi česar je treba pospraviti ordinacije in prostore, saj je eksplozija precej stresla stavbo. Po predvidevanju bi do konca tedna Prevaljčani že lahko imeli spet svojo zdravstveno oskrbo.

Trije ljudje so se poleg storilca dejanja zastrupili s plinom, je bilo pa v stavbi med eksplozijo tudi devet otrok, vendar na srečo niso utrpeli zastrupitve.

Poškodovan zdravstveni dom

Podobno usodo kot zdravstveni dom je doživelo tudi steklo na dveh gostinskih lokalih in stanovanjskem bloku.

Ljudje, ki so ostali brez bivalnih prostorov, so noč preživeli pri sorodnikih. Tistim, ki so bili najemniki, že iščejo nova stanovanja, za lastnike pa skušajo najti začasno rešitev, dokler stavba ne bo prenovljena.

Nad požar gasilci

Požar so pogasili poklicni in prostovoljni gasilci z Raven na Koroškem in Prevalj, ki so tudi zaprli dovod zemeljskega plina in pregledali stanovanja. Skupaj z gasilci je kotlovnico in dovode zemeljskega plina pregledal tudi dežurni predstavnik podjetja Petrol energetika.

Občina rešuje bivalno tematiko

V reševanje nastalega položaja se je vključila tudi občina. Po besedah župana Prevalj Matica Tasiča so razsežnosti eksplozije zelo velike. Poleg objekta, v katerem je bila eksplozija, je poškodovano tudi stavbno pohištvo v sosednjih stavbah, poleg tega pa še 14 avtomobilov.

Občina je že imenovala posebno komisijo, ki ima nalogo poiskati nadomestna bivališča za občane, saj po Tasičevih besedah v nobenem stanovanju nekaj časa ne bo mogoče živeti. Skupaj z upravljavcem, Stanovanjskim podjetjem Ravne na Koroškem, iščejo možnosti začasne namestitve. Predvsem si želijo, da bi za družine s šoloobveznimi otroki našli namestitve na Prevaljah.